Normal_normal_tandarts_tandartsstoel_gebit_mond

Menzis Zorgverzekeraar hoeft geen cent terug te betalen aan verzekerden die onnodig een tandartsverzekering hebben afgesloten. Reden? De verkeerde Menzis is gedagvaard. De tandartsverzekering is namelijk afgesloten bij de naamloze vennootschap Menzis. De verzekerden die allen onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen draaien ook nog eens op voor de proceskosten. Dit meldt AMweb. 

In totaal vier zaken dienden de afgelopen weken bij de rechtbank Gelderland waarbij de verkeerde vennootschap is gedagvaard. Een tandartsverzekering valt voor volwassenen per definitie niet onder de basisverzekering, maar betreft een aanvullende verzekering. Bij Menzis valt die onder een ander bedrijfsonderdeel dan de basisverzekering.

Jarenlang dubbel verzekerd

De verzekerden hadden allen een aanvullende tandartsverzekering afgesloten en waren vaak jarenlang dubbel verzekerd, omdat zij in een instelling wonen die valt onder de Wlz. De kosten voor de tandarts komen voor rekening van de instelling voor deze bewoners, omdat zij een indicatie hebben voor verblijf met behandeling. Een aanvullende tandartsverzekering is voor die groep bewoners daarom onnodig. Dit is al sinds 1 januari 2015 het geval.

Kosten voor verkeerde dagvaarding: 372 euro

Pas veel later kwamen de verzekerden erachter dat zij jarenlang hadden betaald voor iets waarvan ze feitelijk geen gebruikmaakten. De gemachtigden van de verzekerden probeerden via de rechtbank de betaalde premies, variërend van bijna 700 tot 1.170 euro terug te vorderen. In alle gevallen was zeker drie jaar lang onnodig premie betaald en in een geval zelfs vijf jaar. Doordat de dagvaarding aan de verkeerde Menzis is gestuurd, moeten alle verzekerden opdraaien voor de kosten die met de rechtszaken gemoeid zijn: 372 euro per persoon. Het is overigens niet bekend of inmiddels de juiste Menzis is gedagvaard.

Door: Nationale Zorggids