Normal_zorgverzekering_geld_stethoscoop

Uit onderzoek van de University of California en London School of Economics blijkt dat 10 procent van de Nederlanders gebruikmaakt van het vrijwillige eigen risico, terwijl 60 procent daar mogelijk baat bij zou hebben. Deze 60 procent heeft namelijk een kleine kans op meer dan 385 euro aan zorgverbruik, stelt onderzoeker Johannes Spinnewijn. Dit meldt NRC. 

Een grote groep Nederlanders mag verwachten dat het geen hoge zorgkosten zal hebben, maar toch betalen ze ongeveer 250 euro per jaar extra aan hun zorgpremie “om een verwacht verlies van 50 euro te compenseren”.

Bestaan vrijwillig eigen risico

Gezondheidseconoom Richard van Kleef die niet betrokken is bij het onderzoek, snapt dat het vrijwillig eigen risico geen simpel concept is. Bovendien zijn er genoeg mensen die niet weten dat je je eigen risico kunt ophogen en zo minder premie betaalt.

Olof Simonse van Wijzer in geldzaken denkt dat het mensen met een lagere sociaaleconomische status zekerheid kan geven om juist niet voor een verhoogd eigen risico te kiezen. Kennen zij iemand in hun omgeving die veel ziek is, dan wil je koste wat het kost voorkomen dat je zelf met hoge kosten te maken krijgt.

Door: Nationale Zorggids