Normal_stethoscoop_rekening_factuur

Wil je weten of je het eigen risico moet betalen voor bepaalde zorg, dan kun je terecht op de website ikregelmijnzorggoed.nl. Op deze website van de overheid kun je vooraf checken of je 385 euro moet betalen voor zorg, of juist niet. Dit meldt Rijksoverheid. 

Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering, op een paar uitzonderingen na. Dit is voor iedereen van 18 jaar of ouder zo. De overheid heeft een verplicht eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dat betekent dat je zelf de eerste 385 euro aan zorgkosten betaalt die onder het eigen risico vallen.

Voor welke zorg betaal je géén eigen risico?

Er zijn acht typen zorg in het basispakket waarvoor je geen eigen risico betaalt:
• Huisartsenzorg (daar valt ook de huisartsenpost onder);
• Verloskundige zorg en kraamzorg;
• Bepaalde zorg bij diabetes type 2, COPD en hart- en vaatziekten;
• Wijkverpleging;
• Nacontroles bij orgaandonatie;
• Reiskosten bij orgaandonatie;
• Gecombineerde leefstijlinterventie;
• Mondzorg voor kinderen onder de 18 jaar.

Zorgverzekeraars kunnen ervoor kiezen om bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma’s, medicijnen en hulpmiddelen uit te sluiten van het eigen risico.

Vijf veelvoorkomende vormen van zorg waarvoor je wél eigen risico betaalt

Voor bijna alle zorg in het basispakket betaal je het eigen risico. Veelvoorkomende zorg waarvoor je wel eigen risico kwijt bent zijn röntgenfoto’s laten maken, afspraken bij medisch specialisten in ziekenhuizen, vervoer met ambulance, bloedonderzoek en geestelijke gezondheidszorg.

Waarom betaal je eigen risico?

Er zijn twee reden waarom de overheid heeft besloten dat zorggebruikers 385 euro moeten betalen. De eerste reden is dat de zorgpremie lager blijft, doordat mensen zelf een deel van hun zorgkosten moeten neerleggen. En mensen zijn zo bewuster van de kosten voor zorg.

Wil je weten voor welke zorg je ook eigen risico betaalt? Waarvoor je precies verzekerd bent via het basispakket? En wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico? Antwoord op deze vragen en meer vind je op ikregelmijnzorggoed.nl (scroll helemaal naar beneden voor die vragen). 

Door: Nationale Zorggids