Normal_antipsychoticum_antidepressiva

Doordat zorgverzekeraars afbouwmedicatie niet willen vergoeden, blijven patiënten die niet meer depressief zijn toch antidepressiva slikken. In 2018 is echter al door de verzekeraars beloofd dat ze afbouwmedicatie zouden vergoeden, ondanks onvoldoende wetenschappelijk bewijs. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zegt dat de meeste verzekeraars in Nederland hun belofte niet nakomen. Dit meldt Zembla.

Psychiaters, huisartsen en apothekers zoeken sinds 2018 contact met Zorgverzekeraars Nederland over de toezegging, maar krijgen geen gehoor. De psychiaters, verenigd in de NVvP,  praten daarom met de media. Dit deden ze eerder niet omdat het proces nog constructief leek, maar dat zit nu behoorlijk vast, zegt voorzitter Elnathan Prinsen van de psychiatersvereniging.

Op maat gemaakte afbouwschema's

Er is medicatie beschikbaar om gecontroleerd af te bouwen van antidepressiva. Dit is voor patiënten die in lage doseringen langzaam van hun medicijngebruik moeten afkomen. Deze speciale pillen zijn echter niet standaard beschikbaar. De enige apotheek in Nederland die de pillen maakt, is de Regenboog Apotheek. Deze apotheek stelt op maat gemaakte afbouwschema’s beschikbaar in taperingstrips. Alleen Eno en DSW vergoeden de taperingstrips. Menzis, VGZ, CZ en Zilveren Kruis nog steeds niet, zegt NVvP. Volgens de vier grootste verzekeraars van ons land ontbreekt wetenschappelijk bewijs. En daar schaart Zorgverzekeraars Nederland zich ook achter.

Handleiding afbouw antidepressiva

Behandelaren vrezen dat het nog jaren duurt voordat er wel bewijs is. Daarom is in 2018 ook een handleiding voor medicatie-afbouw opgesteld. Zodat er iets op papier stond, in afwachting van onderzoeksresultaten. Voorwaarde hierbij was dat de verzekeraars de afbouwmedicatie zouden vergoeden, en dat is ook door hen toegezegd. Menzis, VGZ, CZ en Zilveren Kruis vergoeden alleen op maat gemaakte afbouwschema’s als de patiënt met goede onderbouwing komt, laten ze weten aan Zembla. Dit is in 2020 bij VGZ 0 keer gebeurd, bij CZ 5 keer, bij Menzis 15 tot 20 keer en bij Zilveren Kruis 123 keer.

Door: Nationale Zorggids