Normal_psychiater_ggz_psycholoog

Sinds januari 2021 zijn ggz-aanbieders met meer dan tien zorgverleners verplicht om, naast informatie over wachttijden, ook het aantal patiënten dat op de wachtlijst staat aan te leveren. In januari waren de aanleverspecificaties gereed en in maart hebben we 84 procent van alle data ontvangen. Dat is een begin, maar we werken er met alle partijen aan om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen”, licht Joep Beckers, manager Toezicht zorgaanbieders bij de Nederlandse Zorgautoriteit, toe. Dit meldt de NZa. 

 

Sinds februari moeten ggz-instellingen deze data rapporteren. Ggz-aanbieders, zorgverzekeraars, regionale samenwerkingsverbanden, politiek en toezichthouders krijgen hiermee in beeld bij welk type behandeling en in welke regio de grootste knelpunten liggen. Ook helpt deze informatie om te monitoren of er door de corona-uitbraak extra zorgvragen zijn ontstaan of welke zorg nog moet worden ingehaald.

Nauwkeuriger beeld

“In januari waren de aanleverspecificaties gereed en in maart hebben we 84 procent van alle data ontvangen. Dat is een begin, maar we werken er met alle partijen aan om een nog nauwkeuriger beeld te krijgen”, licht Joep Beckers, manager Toezicht zorgaanbieders bij de NZa, toe. Zo brengt de Nederlandse ggz het belang van het aanleveren van de informatie voortdurend onder de aandacht van haar leden. Joep Beckers: “En als NZa organiseren we sinds de start regelmatig gebruikersoverleg met zorgaanbieders en zorgverzekeraars om waar mogelijk praktische obstakels weg te kunnen nemen. Ook bellen we ggz-aanbieders die nog geen informatie aanleveren, actief na om hen op weg te helpen”.

Vooruitkijken

Nu het eerste kwartaal van de nieuwe verplichting er op zit, zijn partijen gestart met een evaluatie. Beckers: “We vragen ggz-aanbieders hoe zij het rapporteren hebben ervaren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit de meest bruikbare informatie oplevert. Als de evaluatie is afgerond en we zien dat het werkt, zullen we waar nodig handhaven als aanbieders de informatie niet aanleveren."

Met de inzichten uit de evaluatie kijken de partijen ook vooruit. Bijvoorbeeld hoe ze er vanaf 2022 voor kunnen zorgen dat er een beter beeld komt van het aantal 'dubbelwachtenden'; mensen die tegelijkertijd op meerdere wachtlijsten staan. “En het komt voor dat mensen graag door een specifieke aanbieder of behandelaar geholpen willen worden. Zij kiezen er dan bewust voor om langer te wachten. Ook daar willen we meer zicht op hebben. Met elkaar blijven we zo werken aan een geestelijke gezondheidszorg waar iedereen tijdig de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft."

Door: Nationale Zorggids