Normal_stethoscoop_arts_dokter

De zorgkosten blijven de komende jaren stijgen en de personeelstekorten nemen toe. Om te zorgen dat alle inwoners van Nederland de zorg krijgen die zij nodig hebben, zullen zorgaanbieders en zorgverzekeraars werk moeten maken van het duurzaam organiseren van zorg in de regio. Het verplaatsen van zorg waar dat mogelijk is – bijvoorbeeld door taakherschikking – is daar onderdeel van. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

 

Ook de corona-uitbraak doet een enorm groot beroep op zorgprofessionals. Deze uitbraak laat zien dat het cruciaal is om zorgprofessionals optimaal in te zetten en te behouden. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het noodzakelijk om extra kritisch te kijken waar zorgprofessionals het beste ingezet kunnen worden om de meest passende zorg aan patiënten te blijven geven, aldus de NZa. 

Beter registreren van zorg is stap in goede richting

Vanaf 2022 verduidelijkt de NZa daarom de regels voor het vastleggen van zorgactiviteiten in de medisch-specialistische zorg. Dit geeft meer inzicht in de mate waarin taakherschikking van de grond komt. Daarnaast zijn per 2022 de registratiemogelijkheden voor zorg aan kinderen met erfelijke en aangeboren aandoeningen uitgebreid. Artsen kunnen deze zorg nu beter registreren. Zorg geleverd door sportartsen kan vanaf volgend jaar ook beter vastgelegd worden. De NZa ontwikkelde hiervoor samen met de VSG een aparte typeringslijst sportgeneeskunde.

Per 2022 kunnen brandwondencentra de zorg voor patiënten zonder brandwonden bovendien beter registreren en declareren. Het komt namelijk voor dat in deze centra ook patiënten behandeld worden met complexe wonden als gevolg van andere aandoeningen dan brandwonden. Door een wijziging in de regels kunnen de brandwondencentra deze zorg vanaf volgend jaar eenvoudiger registreren en neemt de administratieve last af.

Effecten corona-uitbraak op regelgeving msz

Naast de bestaande tijdelijke versoepelingen is het vanaf 26 april 2021 ook tijdelijk toegestaan om de nazorg (follow-up protocol) voor patiëntjes van de neonatologie intensive care unit op afstand uit te voeren. Lees hier het overzicht van de tijdelijke versoepelingen in de regels. 

Door: Nationale Zorggids