Normal_ambulance_buitenland

Ga je op vakantie naar een land dat nu nog code oranje is, vanwege corona? Dan heeft dat geen invloed op de vergoeding van je zorgkosten mocht je daar onverhoopt ziek worden. Zorgverzekeraars bieden geen dekking in geval van oorlog, opstanden en terrorisme, maar wie in een land met een negatief reisadvies verblijft kan wel rekenen op dekking van de zorgkosten. In de Zorgverzekeringswet ligt vastgelegd dat zorg ook wordt vergoed als het iemands eigen schuld is dat hij of zij zorg nodig heeft. Dit meldt de Zorgverzekeringslijn. 

Hoewel niemand hoopt op een ziekenhuisopname of andere medische ingrepen tijdens zijn of haar vakantie in het buitenland, is het verstandig om vooraf goed geïnformeerd te zijn. De basisverzekering dekt wereldwijd onvoorziene zorg, waardoor je altijd geholpen wordt als je hulp nodig hebt. Waar veel vakantiegangers alleen geen rekening mee houden, is dat ze daar zelf een hoge rekening voor kunnen krijgen.

Hogere zorgkosten

Landen zoals Frankrijk, België, Noorwegen en Zwitserland kennen hoge zorgkosten. Wie daar met een gebroken been binnen komt, moet zelf een aanzienlijk bedrag bijbetalen. De Nederlandse zorgverzekeraar vergoedt dan alleen het bedrag dat de ingreep in eigen land zou kosten. Een aanvullende reisverzekering kan nodig zijn om die extra kosten te dekken. Deze verzekering moet dan ook (kostprijs)dekking bieden voor geneeskundige kosten.

Europese ziekteverzekeringskaart

Bovendien is het verstandig om de Europese ziekteverzekeringskaart mee te nemen tijdens de reis. Hierop staan alle belangrijke persoonsgegevens en het geeft toegang tot het openbare zorgstelsel binnen de 28 EU-landen. Privéklinieken werken doorgaans niet met de verzekeringskaart en zij kunnen hoge kosten in rekening brengen. Hulp of opname in openbare zorginstellingen in het buitenland wordt aanbevolen om deze hoge zorgkosten te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids