Normal_psycholoog_psychiater

Behandelaren van ggz-instelling PsyQ trekken aan de bel. Zij moeten van hun werkgever afscheid nemen van bestaande patiënten, om ruimte te maken voor nieuwe patiënten die meer geld opleveren. De extra intakes zorgen er namelijk voor dat de instelling aan de productienormen voldoet. Intakegesprekken kunnen gedeclareerd worden bij de verzekeraar. Dit meldt NRC. 

Dat nieuwe patiënten worden uitgenodigd voor een intake, betekent overigens niet dat zij een behandeling kunnen krijgen. Daarvoor zijn de wachtlijsten bij PsyQ te lang. Wel betalen ze het eigen risico voor hun intakegesprek en vertellen ze over hun achtergrond, wat soms heel confronterend kan zijn.

Financiële problemen 

Om de financiële problemen bij PsyQ op te lossen, is de instelling korter gaan behandelen, sneller diagnoses gaan stellen en krijgen meer patiënten een behandeling, bijvoorbeeld via groepstherapie. Behandelaren zijn hier niet blij mee, zo blijkt uit een brief aan de directie: “Wij begrijpen de grote financiële druk waar onze organisatie onder staat, maar bemerken dat door nog meer intakes te doen wij aanlopen tegen onze ethische, tuchtrechtelijke en kwalitatieve grenzen.”

PsyQ is onderdeel van Parnassia Groep, waarvan de bestuursvoorzitter niet erkent dat er enkel gewerkt wordt om meer declaraties te kunnen indienen, maar hij geeft wel toe dat de planning van gesprekken bij sommige instellingen niet klopte. “We hadden daar eerder moeten stoppen met de intake.”

Door: Nationale Zorggids