Normal_chirurgie_instrumenten_operatie_operatiekamer

De motie van Fleur Agema van PVV om te stoppen met het vragen om naaktfoto’s bij de aanvraag voor een hersteloperatie is aangenomen door zeventien van de achttien partijen in de Tweede Kamer. Zorgverzekeraars mogen hier dus niet meer om vragen. Dit meldt Linda. 

Het onderwerp speelde in de Kamer toen een borstkankerpatiënt in mei aan de bel trok, omdat ze van haar verzekeraar Menzis foto’s moest sturen van haar verminkte borsten (na een reconstructie) om te laten zien dat ze in aanmerking kwam voor lipofilling. Heel veel lezers van Linda herkenden zich in het verhaal van de vrouw.

Agema vindt het “niet oké” dat zorgverzekeraars naaktfoto’s vragen aan vrouwen die borstkanker hebben gehad of mensen met brandwonden om aan te tonen dat ze in aanmerking komen voor een hersteloperatie. “Ik vind dat ze het maar op een andere manier moeten doen als ze dingen willen controleren, ze vinden maar een andere weg.” Hiertoe diende zij de motie in.

Op een andere manier controleren

Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg duikt in de materie en geeft toe dat de situatie voor haar ook niet goed voelde. Ze gaat nu uitzoeken we wel en niet gedaan kan worden en waar verzekeraars wel en niet om mogen vragen. Bij borstreconstructies na kanker, controleert de verzekeraar niet. “Foto’s zijn dan überhaupt niet aan de orde”, zei ze tijdens het debat hierover. Maar als iemand niet blij is met de reconstructie en dáár een hersteloperatie voor aanvraagt, dan moet de zorgverzekeraar het controleren. Echter, dan zou dat niet via een blootfoto moeten, is Van Ark het met Agema eens.

Door: Nationale Zorggids