Normal_tandartsstoel

Een petitie van Dokters van de Wereld om mondzorg terug in het basispakket van de zorgverzekering te krijgen, is door meer dan 75.000 mensen ondertekend. De medische mensenrechtenorganisatie is bezorgd over het aantal mensen dat de tandarts mijdt, omdat ze hier geen aanvullende verzekering voor hebben. Dit meldt RTL Nieuws. 

In 2006 verdween tandartszorg uit het basispakket en een plan om het terug te brengen is er niet, omdat het te duur is. Dokters van de Wereld denkt juist dat het de samenleving nu meer geld kost omdat tandartsmijders hierdoor kampen met meer en andere gezondheidsproblemen als trombose of kapotte nieren door pijnstillers die ze moeten gebruiken. “Ook worden mensen ontslagen omdat ze niet meer toonbaar zijn, of ze zitten in de schuldhulpverlening of krijgen ze een uitkering”, zegt Dokters van de Wereld.

De organisatie stelt dat zo’n 1,5 miljoen Nederlanders mondzorg mijdt, maar minister Tamara van Ark voor Medische Zorg zei eerder dit jaar nog dat de beschikbare bronnen geen eenduidig beeld van het aantal mondzorgmijders geeft. Dokters van de Wereld wil niet per se alle tandartszorg terug in het basispakket, maar wel noodzorg. Daarom heeft het een petitie opgesteld waarin het de regering oproept om tijdens de formatie te spreken over mondzorg in het basispakket. Nu er 75.000 handtekeningen zijn gezet, gaat de petitie naar de minister van Volksgezondheid.

Door: Nationale Zorggids