Normal_geld_stethoscoop_pillen

Zorgverzekeraars DSW en Zorg en Zekerheid reageren verrast op uitspraken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de zorgpremie en zorginkoop. Volgens DSW is het advies om selectiever zorg in te kopen volledig misplaatst. Selectieve zorginkoop maakt de zorg juist minder toegankelijk en op termijn duurder, aldus bestuursvoorzitter Aad de Groot. Zorg en Zekerheid vindt het gek dat de NZa zegt dat verzekeraars te veel focussen op de zorgpremie, omdat juist de autoriteit zich te veel richt op de premiehoogte bij collectieve polissen. Dit melden Skipr en Zorg en Zekerheid. 

Zorgverzekeraars moeten het verschil maken met zorginkoop en dienstverlening, en niet met marketing, stelt de NZa woensdag. Vreemd genoeg concludeert de Zorgautoriteit daarna dat mensen niet per definitie beter  af zijn met een gemeentepolis, zegt Zorg en Zekerheid. “Het is opmerkelijk dat hier alleen naar de premie per verzekerde wordt gekeken. Juist vanuit zorginkoop en dienstverlening biedt Zorg en Zekerheid maatwerk aan gemeenten. Daar ligt de meerwaarde van de gemeentepolis”, zegt bestuursvoorzitter Henk Gerla.

Gemeentepolis voor minima

“Juist voor mensen met een laag inkomen is het belangrijk niet alleen naar de premie te kijken”, besluit Henk Gerla. “De gemeentepolis biedt keuzevrijheid en inhoud, zoals de NZa ook bepleit. Dat levert zekerheid en rust op, bijvoorbeeld omdat mensen het eigen risico kunnen meeverzekeren. Zo biedt de gemeentepolis mensen met een laag inkomen een beetje extra gezondheid.”

Selectieve zorginkoop

Zorgverzekeraars kunnen zicht onderscheiden door onder meer selectieve zorginkoop, zegt de NZa. Maar Aad de Groot van DSW denkt juist van niet. “Selectieve zorginkoop leidt per direct tot minder toegankelijke zorg, vervolgens tot duurdere zorg en op termijn tot mindere kwaliteit. Bovendien zal een oudere of minder gezonde patient niet zo snel zo’n polis kiezen.” De Groot is benieuwd of andere verzekeraars wel kunnen beoordelen of een behandeling de kwaliteit van leven bevordert. DSW kan én wil dat niet, zegt de topman. “Kwaliteit is aan de zorgprofessional.”

Door: Nationale Zorggids