Normal_sigaret_roken

Verzekeraars mogen in de premie voor de basisverzekering geen onderscheid maken op basis van geslacht, leeftijd, gezondheid en leefstijl. Iemand met een gezonde leefstijl betaalt dus evenveel nominale premie als iemand met een ongezonde leefstijl. Niet helemaal eerlijk, vindt 38 procent van de Nederlanders. Zij vinden dat bijvoorbeeld rokers meer zorgpremie moeten betalen. Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 2.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht, meldt Pricewise. 

Rokers worden het minst gespaard. Van de 38 procent die vindt dat mensen met een ongezonde leefstijl meer zorgpremie moeten betalen, vindt 80 procent dat rokers meer zorgpremie moeten betalen. Dit komt neer op 30,4 procent van alle Nederlanders.

Overheid vergoedt stoppen-met-rokenprogramma

Als het aan de overheid ligt, blijft de premie voor de basisverzekering voor iedereen hetzelfde. Wel stimuleert de overheid rokers om te stoppen met roken middels een stoppen-met-rokenprogramma. Rokers krijgen met dit programma begeleiding bij het stoppen via de huisarts of een geregistreerde coach. Sinds 1 januari 2020 wordt dit programma één keer per kalenderjaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering en geldt er geen eigen risico voor deze zorg. Voor mensen die aanvullend verzekerd zijn voor alternatieve geneeswijzen dekt de zorgverzekering soms behandelingen waar geen wetenschappelijk bewijs voor is dat deze manieren werken, zoals hypnotherapie en acupunctuur.

Maatregelen rookvrije generatie

Het aandeel rokers ligt nog ver boven de doelen die in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 zijn gesteld. Het doel is dat in 2040 minder dan 5 procent van de volwassenen rookt en 0 procent van de jongeren en zwangere vrouwen. Om deze rookvrije generatie en groep te behalen, zijn enkele maatregelen opgesteld, zoals: verhogen van de tabaksaccijns, het verminderen van het aantal verkooppunten van tabak en het uitfaseren van sigarettenautomaten

Door: Nationale Zorggids