Normal_anticonceptie__voorbehoedsmiddelen__spiraaltje__pil

Tien jaar geleden werd anticonceptie uit de basisdekking van de zorgverzekering gehaald. Onlangs bepaalde de rechter dat dit geen vorm van discriminatie is, door het ontbreken van een medische noodzaak. Desondanks kan 55 procent van de Nederlanders zich niet vinden in deze uitspraak. Dit meldt online vergelijker Pricewise.

In 96 procent van de gevallen betaalt de vrouw nog steeds de rekening. Het zijn dan ook vaker vrouwen dan mannen die vinden dat anticonceptie in de basisverzekering hoort, zo blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 2.000 Nederlanders, in samenwerking met Panel Inzicht. Vier op de tien Nederlanders vinden dat partners de kosten voor anticonceptie met elkaar moeten delen. Ook is 42 procent van mening dat de overheid moet toezien op meer onderzoek naar anticonceptie voor het mannelijk geslacht. 

Twee derde Nederlands wil anticonceptie terug in basispakket 

65 procent van de Nederlanders ziet graag dat anticonceptie voor iedereen vanaf 21 jaar weer wordt opgenomen in de basisdekking van de zorgverzekering. Vooral jongeren en vrouwen zijn betrokken bij kwesties rondom anticonceptie en vinden het niet meer van deze tijd dat vooral het vrouwelijk geslacht de rekening voor anticonceptie betaalt. Suzanne Löwik, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise: “Momenteel zit anticonceptie alleen voor vrouwen van 18 tot 21 jaar in de basisverzekering. Deze kosten gaan dan wel af van het eigen risico. Vanaf je 21e levensjaar is er geen vergoeding meer, maar kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten voor anticonceptie.” 

Aanvullende verzekering niet altijd lonend

Van de Nederlanders met een aanvullende verzekering heeft slechts 7 procent een extra dekking voor anticonceptie. Volgens Löwik is deze niet altijd lonend. “De aanvullende verzekering voor anticonceptie is vaak onderdeel van een pakket waarin ook andere zorg gedekt is. Je betaalt dan ook voor zorg als fysiotherapie of contactlenzen, terwijl je die misschien niet nodig hebt. Je hebt pakketten waarin anticonceptie gedekt is, die vier à vijf euro per maand kosten, maar ook pakketten van ruim 20 euro. De anticonceptiepil kost rond de 50 à 100 euro per jaar en voor een hormoonspiraaltje ben je 150 euro kwijt.  Kijk dus goed naar het totale kostenplaatje. Ook de voorwaarden zijn belangrijk.  Veel zorgverzekeraars dekken de kosten alleen voor het zetten van een spiraaltje als je dit bij je huisarts laat doen. Behalve in uitzonderingsgevallen, wanneer je wordt doorverwezen door je huisarts. Wil je zelf liever naar het ziekenhuis of een specialist, dan krijg je dus alsnog de volledige rekening."

Door: Nationale Zorggids