Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

Sinds kort kunnen gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde aanvraagformulier voor thuiszorgtechnologie invullen. Verzekeraars hadden eerst hun eigen formulier, maar dat is nu uniform gemaakt, meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Door gebruik te maken van eenzelfde formulier voor alle verzekeraars, kunnen aanbieders van wijkverpleging makkelijk bij meerdere zorgverzekeraars thuiszorgtechnologie aanvragen en dus laten contracteren. Zorgaanbieders hebben hierdoor minder administratiedruk en kunnen digitale zorg sneller invoeren.

Kwaliteit en toegankelijkheid wijkverpleging

Thuiszorgtechnologie houdt de toegankelijkheid van wijkverpleging in stand. Wijkverpleegkundigen hoeven minder vaak op pad, want bepaalde zorg kan op afstand geleverd worden. Ook is het goed voor de kwaliteit van zorg, omdat patiënten dan de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Inmiddels zijn twee vormen van thuiszorgtechnologie bewezen: de medicijndispenser en beeldschermzorg kunnen al een tijdje gedeclareerd worden door de wijkverpleging. Deze vormen van afstandszorg worden al breed ingezet, maar andere vormen waarbij dat nog niet gebeurt komen ook in aanmerking voor financiering via het aanvraagformulier.

Door: Nationale Zorggids