Veel onduidelijkheid over vergoeding van orthodontiekosten

Meer dan 40 procent van de mensen weet niet dat beugels voor kinderen buiten de tandartsverzekering vallen. Het blijkt dat het voor veel mensen onduidelijk is wat een tandartsverzekering wel en niet dekt. Dat melden NU.nl en VGZ.

Tandartsverzekering valt voor kinderen onder de 18 onder de basisverzekering. Dit geldt echter niet voor orthodontie. Voor orthodontiekosten hebben zowel kinderen als volwassenen bij bijna alle verzekeraars een aparte aanvullende verzekering nodig. Orthodontie valt dus meestal niet onder de aanvullende tandartsverzekering voor volwassenen.

Aanvullende verzekering

Toch is het wel van belang om orthodontiebehandelingen goed te verzekeren. Een beugel kost namelijk tussen de 2000 en 3000 euro. Soms is er bij beugels voor kinderen sprake van een eenmalige vergoeding vanuit de basisverzekering.

Over het algemeen kan het in het geval van kinderen uit om een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Voor volwassenen geldt dit niet. Deze aanvullende verzekeringen zijn veel duurder. Dit is omdat beugels voor volwassenen als een cosmetische ingreep worden beschouwd. 

VGZ

Bij VGZ vallen de meeste tandartskosten onder de basisverzekering voor kinderen, maar dat geldt niet voor orthodontie. VGZ biedt drie aanvullende verzekeringen: VGZ Tand Goed, VGZ Tand Beter en VGZ Tand Best. Alleen bij VGZ Tand Beter en VGZ Tand Best wordt er eenmalig een bedrag voor orthodontie uitgekeerd, respectievelijk 1500 en 2500 euro. 

Door: Nationale Zorggids