Helft van de aanvullend verzekerden gebruikt dekking niet

Meer dan de helft van de Nederlanders met een aanvullende verzekering verwacht minstens één aanvullende dekking helemaal niet te gebruiken. Hierdoor betalen zij al snel 140 euro per jaar aan onnodige premie. Toch voelen zij zich geen dief van eigen portemonnee: 90 procent van de Nederlanders met een aanvullende verzekering is tevreden. Zij kiezen – ondanks de niet-gebruikte dekking – ook volgend jaar voor dezelfde aanvullende verzekering. Dat meldt Pricewise.  

75 procent van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering. Volgens Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, klopt het beeld dat veel Nederlanders oververzekerd zijn. Zo verwacht 57 procent van de Nederlanders met een tandartsverzekering deze niet (volledig) te gebruiken. Voor fysiotherapie is dat 65 procent.

Angst voor hoge kosten

“Uit angst voor hoge kosten kiezen veel mensen ieder jaar voor een of meer aanvullende dekkingen, zonder een berekening te maken van de realistisch te verwachten kosten”, aldus Löwik. “In sommige gevallen is het namelijk niet lonend je aanvullend te verzekeren. Ga je ieder jaar maar één keer naar de tandarts voor een controle met gebitsreiniging? Dan ben je voordeliger uit door de kosten van ongeveer 100 euro zelf te betalen. De premie voor een aanvullende tandartsverzekering is jaarlijks gemiddeld 175 euro per. Verwacht je volgend jaar voor kronen of implantaten naar de tandarts te gaan? Dan is een tandartsverzekering wel aan te raden. Overweeg de aanvullende verzekering met de hoogste dekking waar je ook direct geaccepteerd wordt.” 

Financiële buffer opbouwen

Löwik adviseert mensen die echt geen risico willen lopen, maar tevens denken dat ze hun aanvullende verzekering misschien niet nodig hebben, het bedrag te sparen als zij daar de financiële middelen voor hebben. “Op die manier bouw je een buffer op waarmee je eventuele zorgkosten (deels) kunt betalen. Het voordeel daarvan is dat je het geld aan het einde van het jaar niet kwijt bent als je de zorg niet nodig hebt gehad. Dat is natuurlijk anders bij betaalde premies voor een aanvullende verzekering. Dat geld ben je hoe dan ook kwijt.”

Door: Nationale Zorggids