Consument steeds kritischer op zorgverzekering

Bij het afsluiten van een zorgverzekering zijn consumenten steeds kritischer op welke zorg ze echt nodig hebben. Ook kijken ze bewust naar hoe ze kunnen besparen op de kosten van hun zorgverzekering, zonder in te boeten op goede zorg. Dit meldt Geld.nl. 

De vergelijkingssite analyseerde de keuzes die consumenten maken bij het afsluiten voor hun zorgverzekering voor 2022. “De belangrijkste conclusie is dat minder mensen een aanvullende zorgverzekering kiezen. Daarnaast zien we dat mensen minder vaak voor een basisverzekering met vrije zorgkeuze (restitutiepolis) kiezen en dat meer mensen hun eigen risico verhogen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Aanvullende zorgverzekering minder populair

Bij het afsluiten van een zorgverzekering voor 2022 kiest tot nu toe 64 procent van de consumenten voor een aanvullende verzekering. Vorig jaar koos nog 71 procent hiervoor. Dat minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering komt volgens Geld.nl vooral doordat mensen kritischer kijken naar welke zorg ze echt nodig hebben en willen meeverzekeren. “Als je bijvoorbeeld alleen twee keer per jaar bij de tandarts op controle gaat of je enkel wilt verzekeren voor een brilvergoeding, is de aanvullende verzekering vaak duurder dan de rekening zelf betalen”, zegt Bulthuis.

Restitutiepolis minder vaak gekozen

Daarnaast ziet Geld.nl dat minder mensen kiezen voor de restitutiepolis, met vrije zorgkeuze. Dit komt vooral doordat steeds minder verzekeraars deze polis aanbieden. In 2022 zijn er nog maar 14 (van de 37) zorgverzekeraars die een restitutiepolis aanbieden. Deze polissen worden bovendien steeds duurder. In 2022 is de premie voor een restitutiepolis gemiddeld 140 euro per maand.

“We zien dat mensen vaker voor een combinatiepolis kiezen”, voegt Bulthuis.nl toe. Hierbij heb je voor sommige zorg vrije keuze en moet je voor andere zorg juist naar gecontracteerde zorgverleners. Het aanbod combinatiepolissen groeit juist. “Je hebt bij combinatiepolissen voor de belangrijkste zorg, zoals ziekenhuiszorg, vaak gewoon vrije zorgkeuze. En naturapolissen hebben vaak met vrijwel alle ziekenhuizen gewoon een contact. Je moet het wel even controleren, maar je kunt zo flink besparen zonder in te leveren op goede zorg.”

Eigen risico verhogen populair

Tot slot constateert Geld.nl dat consumenten bij de zorgverzekering voor 2022 vaker een hoger eigen risico kiezen. In 2021 verhoogde 24 procent van de consumenten het eigen risico. In 2022 doet 29 procent dat tot nu toe. Veruit het grootste deel van deze consument kiest het maximale eigen risico van 885 euro.

Door: Nationale Zorggids