Huisartsen plaatsen krantenadvertentie als boodschap aan Zilveren Kruis

Huisartsen roepen verzekeraar Zilveren Kruis vrijdag in een paginagrote krantenadvertentie op om de vergoedingen voor praktijkondersteuners zo te laten als die zijn. Ze vrezen anders financieel flink het schip in te gaan. Een petitie tegen wijziging van de systematiek, die volgens de adverterende dokters meer dan 2500 keer werd getekend door collega's en ondersteuners, leverde niks op. Een kort geding is inmiddels aangespannen en dient op 10 februari.

Intussen willen de dokters Zilveren Kruis met de advertentie in de Volkskrant en het AD oproepen zich nu al meer van hun bezwaren aan te trekken. Aan de advertentie betaalden volgens de initiatiefnemers meer 270 ongeruste huisartsen mee.

De huidige vergoeding voor de praktijkondersteuners rustte volgens een van de boze huisartsen, Kees Sikkel uit Haarlem, tot nog toe op twee pijlers: een vast bedrag per chronische patiënt plus een bedrag voor alle ingeschreven patiënten van de praktijk. Dat laatste gaat, als het aan Zilveren Kruis ligt, nu omlaag. "De praktijkondersteuners moeten dat nu compenseren met losse vergoedingen per verrichting, bijvoorbeeld het uitspuiten van oren", legde Sikkel eerder uit.

Volgens hem gaat dat in veel praktijken bij lange na niet lukken. Zijn eigen praktijk, met vier artsen in totaal, zou waarschijnlijk wel voor zo'n 35.000 euro de mist ingaan, vreest hij.

Beter

Volgens Zilveren Kruis worden de zaken er juist beter op. "Omdat de activiteiten van de praktijkondersteuners declarabel worden, kunnen ze de huisarts meer ondersteunen in de patiëntenzorg. Zo kunnen zij bijvoorbeeld huisbezoeken doen bij ouderen, spreekuren houden voor kleine klachten en allerlei technische handelingen uitvoeren", aldus een verklaring op de site.

En behalve chronische patiënten met diabetes, COPD of CVRM, kunnen zij ook mensen met andere zorgvragen helpen, aldus Zilveren Kruis eerder. Dit zal volgens de verzekeraar tot een verlaging van de werkdruk in de praktijken leiden.

Door: ANP