Zorg en Zekerheid en Nederlandse Schuldhulproute slaan handen ineen

Steeds meer mensen hebben schulden. Door de hoge prijzen voor energie, benzine en boodschappen groeit dit probleem. Daarom moet de overheid snel met nieuw beleid komen dat mensen perspectief biedt. Dit advies van de Raad Volksgezondheid en Samenleving is onlangs aanboden aan minister Schouten. De Nederlandse Schuldhulproute en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid slaan de handen ineen om schulden te voorkomen. Dat meldt Zord en Zekerheid. 

Zorg en Zekerheid investeert actief in het voorkomen van schulden en schuldhulpverlening. “Financiële stress heeft een direct effect op onze gezondheid”, legt bestuurslid Henk Gerla uit. “Grip op je geld voorkomt andere problemen en zorgt vaak voor een gezondere leefstijl. Daarom doet Zorg en Zekerheid sinds kort mee aan de Nederlandse Schuldhulproute. En zijn we partner van JINC. Zo bieden we jongeren uit wijken met een sociaal-economische achterstand een vliegende start op de arbeidsmarkt.”

Samen kijken naar oplossingen

Een op de tien verzekerden heeft geldzorgen. “Het begint vaak met een maand geen zorgpremie betalen”, vervolgt Henk Gerla. “Mensen schamen zich en wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze hulp zoeken. In die tijd stapelen schulden zich op en wordt het lastiger een oplossing te vinden”

Daarom biedt Zorg en Zekerheid hulp, bijvoorbeeld met een persoonlijk gesprek. “Samen kijken we naar oplossingen. Soms kunnen we bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken. Door de samenwerking met de Nederlandse Schuldhulproute kunnen we mensen passende hulp aanbieden. In de brieven en e-mails die we sturen, wijzen we onze verzekerden actief op de Geldfit test. Hebben mensen grotere schulden? Dan verwijzen we direct door naar de gemeente en Schuldhulpmaatje.”

Hulp via de gemeente

Speciaal voor mensen met een laag inkomen biedt Zorg en Zekerheid een eigen zorgverzekering: de gemeentepolis. Ook kunnen mensen met een laag inkomen toeslagen krijgen. “Dat is soms niet bekend”, zegt Henk Gerla. “In een persoonlijk gesprek kunnen we mensen hierop wijzen. Hetzelfde geldt voor hulp die gemeenten bieden.”

Soms komen mensen met geldproblemen bij de huisarts. “Financiële stress kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken” herkent ook Henk Gerla. “Zorg en Zekerheid stimuleert huisartsen om deze patiënten door te verwijzen naar de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld via Welzijn op Recept.”

Zorg en Zekerheid werkt op dit vlak al jaren samen met de gemeenten in zijn werkgebied. “Het idee is mensen eerder in beeld krijgen en op meerdere vlakken helpen”, besluit Henk Gerla. “De gemeente belt, mailt of komt thuis langs om hulp te bieden. Soms zijn mensen de Nederlandse taal niet machtig. Of is het een goed idee om de thuisadministratie te ordenen. Andere mensen hebben baat bij coaching, hoe ze kunnen omgaan met hun geld. Al deze hulp kan de gemeente bieden.”

Door: Nationale Zorggids