'Het is lastiger om een snackbar te beginnen dan een zorgonderneming'

DSW-directeur Aad de Groot schoof donderdag aan bij Renze om te praten over concrete oplossingen om zorgfraude te bestrijden. Hij vertelde dat het veel te makkelijk is om in de zorg een onderneming te beginnen. "Een snackbar beginnen is lastiger", stelt hij. Dat meldt DSW Zorgverzekeraar.

Als zorgondernemer hoef je je alleen maar te melden, vertelde de Groot in eerdere uitzendingen van Renze. “Er wordt niet getoetst of een beginnende zorgondernemer over diploma's beschikt, voldoende competenties heeft, een integere bedrijfsvoering heeft of in het verleden gefraudeerd heeft in de zorg.”

Minister komt bij DSW langs

Na de vorige uitzending, waarin ook minister Helder te gast was, heeft de DSW-directeur contact gehad met de minister van VWS: "We hebben afgesproken dat de minister in september bij DSW langskomt. Dan gaan we gezamenlijk een aantal oplossingen bespreken die we op de korte termijn kunnen implementeren, zodat we heel snel het eerste kaf van het koren kunnen scheiden."

Concrete oplossingen

Aad de Groot vertelt dat er drie relatief eenvoudige kortetermijnoplossingen zijn waarmee de zorgfraude goed bestreden kan worden: "Het is noodzakelijk dat er door middel van een klein aantal eenvoudige vragen toetsing plaatsvindt van startende zorgbedrijven en dat de meldplicht voor zorgbedrijven met minder dan negen werknemers vervangen wordt door een vergunningsplicht.” Er wordt dan onder meer getoetst op de juiste diploma's en een goed ondernemingsplan, waardoor het voor malafide ondernemers al een stuk moeilijker wordt om te gaan frauderen. Daarnaast vertelt de DSW-directeur dat er een mogelijkheid moet zijn om gegevens en onderzoeksrapporten van frauderende zorgbedrijven te delen met verschillende betrokken instanties “Als wij iemand in het vizier hebben die fraude pleegt, mogen we dat bijvoorbeeld niet met een gemeente delen.” Ook vindt de DSW-directeur dat fraudeurs bestraft moeten worden: “Als derde oplossing moeten we een sanctie kunnen opleggen bij frauderende zorgbedrijven, want op dit moment kunnen zij risicoloos frauderen.”

Door: Nationale Zorggids