Week 49: Dirk De Wachter, het microbioom, hartfalen & mindfulness

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer Dirk De Wachter, het microbioom, hartfalen en mindfulness in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Zwangere vrouwen met baan hebben groter risico op complicaties

Zwangere vrouwen met een baan hebben een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap. De bestaande wettelijke regels en richtlijnen om zwangeren te beschermen worden niet toegepast bij de helft van de vrouwen met een ‘laag risico zwangerschap’. Bij meerlingzwangerschappen is dat bijna 60 procent.

Dinsdag: Psychiater Dirk De Wachter: "De zorg is het mooiste beroep dat je kunt hebben"

Hij staat bekend als ‘verdrietdokter’, vindt dat we het lijden moeten aanvaarden en gelooft dat er geluk bestaat in ‘gewonigheid’. Nu is hij zelf ziek. En ook dat is eigenlijk heel gewoon, zegt de Belgische psychiater Dirk De Wachter. In zijn nieuwste boek Vertroostingen, dat deze week uitkomt, schrijft hij over zijn ziekte. Hij deelt vast wat bevindingen met ons. “Mijn ideeën zijn vooral bevestigd.”

Woensdag: Samenstelling microbioom heeft invloed op depressie

Ons microbioom, de miljarden micro-organismen die in en op ons lichaam leven, besturen veel belangrijke lichaamsfuncties, inclusief functies van de hersenen. Gezamenlijk onderzoek door Amsterdam UMC, de UvA en het Erasmus MC laat een relatie zien tussen de samenstelling van het microbioom en depressie. Ook hangt deze samenstelling samen met etnische verschillen in het hebben van een depressie.

Donderdag: Hartfalenbehandeling nu ook thuis mogelijk 

Patiënten met ernstig hartfalen kunnen vanaf nu ook thuis worden behandeld door een samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Marente en Zorggroep Katwijk. Met deze nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling kunnen veranderingen bij hartfalen vroegtijdig worden gesignaleerd en behandeld.

Vrijdag: Mindfulness maakt zwangere vrouwen mentaal weerbaarder

In de periode van zwangerschap tot het eerste jaar na de geboorte vinden belangrijke levensgebeurtenissen plaats, met risico op allerlei fysieke en mentale problemen. Vrouwen die mindfulnessvaardigheden kunnen toepassen zijn beter bestand tegen de mogelijke negatieve mentale gevolgen daarvan, zoals stress of angst. Deze vrouwen ervaren minder depressieklachten gedurende de hele zwangerschap. Zij kijken positiever terug op de bevalling en geven vaker en langer borstvoeding. Hoewel mindfulness angst en depressie niet kan wegnemen, kan een (online) mindfulnesscursus tijdens de zwangerschap vrouwen wel mentaal weerbaarder maken.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong