65 procent aanvullend verzekerden sluit verzekering af uit voorzorg

65 procent van de aanvullend verzekerde Nederlanders sloot minstens één aanvullende verzekering af uit voorzorg. Van deze groep heeft 76 procent (nog) niets gebruikt. In totaal gebruikte 61 procent van de aanvullend verzekerden voor minstens één aanvullende zorgverzekering nog niets. De meeste Nederlanders hebben een aanvullende verzekering voor tandarts en brillen én lenzen, omdat ze deze nodig hebben. De aanvullende verzekering voor medische hulp in het buitenland, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties is voor velen fijn om te hebben. In totaal koos bijna driekwart van de Nederlanders (74 procent) voor een aanvullende verzekering. Uit een analyse van online prijsvergelijker Pricewise blijkt dat dat komende jaren anders zal zijn: de aanvullende verzekering wordt minder afgesloten dan afgelopen jaren. Dat meldt Pricewise. 

De helft van de mensen met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie sloot deze verzekering af uit voorzorg. Ook voor tandarts (36 procent), brillen en lenzen (25 procent), medische hulp in het buitenland (77 procent) en alternatieve geneeswijzen (68 procent) kiest men vaak omdat het fijn is om deze verzekering te hebben.

Louise van Wijk, zorgspecialist bij Pricewise, raadt Nederlanders aan te kijken wat echt nodig is. “Veel aanvullende dekkingen zitten verweven in grotere aanvullende pakketten. Je hebt vaak maar een onderdeel nodig uit het pakket en toch betaal je de volle mep voor zorg die je niet nodig hebt. Kijk hier dus goed naar, want misschien ben je wel goedkoper uit door het uit eigen zak te betalen. Dit is in ieder geval vaak het geval met dekkingen voor brillen en lenzen, maar ook bij de tandverzekering kan dit het geval zijn. Daarnaast is het handig te checken of je medische hulp in het buitenland en vaccinaties niet al verzekerd hebt in je reisverzekering. Zo betaal je niet onnodig premie.”

Aanvullende verzekering minder in trek 

Van Wijk: “Ik verwacht dat steeds minder mensen het komende jaar een aanvullende verzekering afsluiten terwijl ze het vroeger fijn vonden om deze te hebben. We zien nu al dat de aanvullende verzekering minder in trek is dan de voorgaande jaren. Dit is eigenlijk een trend die al twee jaar geleden begon. De vaste lasten worden steeds hoger, waardoor er minder financiële ruimte is om je uit voorzorg te verzekeren. Het is wel belangrijk dat je niet bezuinigt op het verzekeren van aanvullende zorg die echt nodig is. Dat kan leiden tot hele hoge en eventuele onverwachte zorgkosten en het overslaan van zorg. Dan ben je nog verder van huis.”  

Door: Nationale Zorggids