Normal_zorgverzekering

Een groeiend aantal patiënten is voor hun zorg aangewezen op nieuwe, innovatieve geneesmiddelen. Het is van belang dat deze patiënten nu en in de toekomst kunnen rekenen op passende zorg. Daarom is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar en toegankelijk blijven. Nieuwe innovatieve geneesmiddelen zijn vaak erg duur en de uitgaven hieraan nemen al jaren toe. Dat wordt op termijn onhoudbaar en daarom laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid de regels voor toelating van dure geneesmiddelen tot het basispakket verzekerde zorg per 1 juli 2023 aanpassen. Hij doet dit door de zogenoemde sluiscriteria aan te scherpen. Dit meldt Rijksoverheid.

 

Nieuwe geneesmiddelen worden automatisch vanuit het basispakket vergoed als ze voldoen aan de wettelijke regels. Uitzonderingen daarop zijn de allerduurste nieuwe geneesmiddelen. Van deze geneesmiddelen wordt, voordat patiënten er toegang toe hebben, eerst beoordeeld hoe effectief ze zijn en vervolgens wordt met de fabrikant onderhandeld over de prijs.

Sluiscriteria

Momenteel worden geneesmiddelen in de sluis geplaatst wanneer de jaarlijkse uitgaven in Nederland naar verwachting oplopen tot 40 miljoen euro of meer. Per 1 juli verlaagt minister Kuipers deze grens naar 20 euro miljoen of meer. Een ander sluiscriterium blijft ongewijzigd. Het gaat dan om middelen waarvan de verwachte kosten van de verstrekking van het geneesmiddel voor de behandeling van een nieuwe indicatie 50.000 euro of meer per patiënt per jaar zijn en de verwachte totaalkosten van de verstrekkingen 10 miljoen euro of meer per jaar bedragen.

Basispakket

Wanneer er met de fabrikant overeenstemming is bereikt over een acceptabele prijs voor het nieuwe geneesmiddel, wordt het middel uit de sluis gehaald en toegelaten tot het basispakket van verzekerde zorg. Uiteindelijk voorkomt deze procedure dat de vergoeding van een nieuw geneesmiddel onevenredig veel kosten met zich meebrengt in vergelijking met andere geneesmiddelen. Daarmee wordt voorkomen dat de zorgpremie onnodig hard stijgt de komende jaren.

Door: Nationale Zorggids