Stichting helpt mensen weg te banen in oerwoud aan zorgverzekeringen

Stichting De Zorgjungle is in het leven geroepen om mensen van eerlijke en begrijpelijke informatie over zorgverzekeringen te voorzien. Er zijn ruim dertig basisverzekeringen op de markt, ieder met een eigen boekwerk aan voorwaarden. De Zorgjungle hoopt mensen op weg te helpen bij het kiezen van een verzekering die bij hen past. Dit meldt Zuidwestupdate. 

Oprichters Marieke Smeding en Michel de Brouwer zijn kritisch op de zorgverzekeringsmarkt. Allereerst vinden ze het onverteerbaar dat overstappen in het midden van het jaar niet mogelijk is, wat de zorgverzekering een verplicht product maakt. En ook de voorwaarden die bij iedere onafhankelijk basisverzekering horen, kunnen rekenen op kritiek. Sommige verzekeraars hebben honderden pagina’s aan voorwaarden voor verschillende polissen, wat tot veel onduidelijkheid bij de consument leidt.

Maximaal vier basisverzekeringen

Smeding en Brouwer vinden dat consumenten uit maximaal vier basisverzekeringen zouden moeten kiezen, waarbij er per verzekeraar verschillen in mate van vergoedingen kunnen zijn. Op dit moment is het aantal verzekeringen en de verschillende vergoedingen voor bijna niemand te overzien. De Zorgjungle heeft een Youtube-kanaal en website in het leven geroepen om mensen voor te lichten over het oerwoud aan verzekeringen. Soms luchtig zoals Arjen Lubach met zijn items doet, soms serieus. De Brouwer en Smeding willen dit jaar ook beginnen met advies op maat geven en het opbouwen van een netwerk van mensen met kennis van de zorgverzekeringswereld. Dat maatwerkadvies is voor mensen met een laag inkomen mogelijk gratis. Anderen zullen er 130 euro voor betalen. Voor nu is het netwerk alleen in West-Brabant te vinden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky