Betalingsachterstand jongeren vooral veroorzaakt door zorgpremie

Veel jongeren hebben betalingsachterstanden doordat ze hun zorgpremie niet kunnen betalen. Dit zou wellicht voorkomen kunnen worden als ze zorgtoeslag zouden aanvragen, want dat doen veel jongeren met schulden niet. Dit meldt NOS.

Ongeveer 45.000 jongeren in het bestand van gerechtsdeurwaarder Flanderijn hebben een betalingsachterstand, vooral veroorzaakt door de zorgpremie. Het aantal jongeren met schulden neemt ieder jaar met 1 tot 2 procent toe. Gerechtsdeurwaarder Syncasso noemt de stijging dusdanig groot dat er reden is voor zorgen. “Van het moment dat jongeren 18 jaar worden, is de zorgpremie het grootste probleem. Ze hebben vaak niet voldoende financiële kennis en weten niet hoe ze hiermee moeten omgaan”, legt Nancy Rijssel van Stichting  Young Adults Life Coaching uit.

Financiële educatie

Jongeren kunnen financiële ondersteuning krijgen door zorgtoeslag aan te vragen, maar vaak weten ze niet dat dat kan of ze zijn bang het geld terug te moeten betalen aan de Belastingdienst. Volgen Flanderijn willen jongeren wel meer weten over geld en zou het onderwijs hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky