‘Drempel om onnodig zorg te gebruiken verdwijnt niet nu eigen risico blijft’

In het hoofdlijnenakkoord van de PVV, BBB, NSC en VVD zijn afspraken gemaakt over het verlagen van het eigen risico naar 165 euro in 2027. De bestaande plannen bevatten al afspraken over het verlagen van het eigen risico naar 150 euro per gebeurtenis in 2025. Door het eigen risico per 2027 meer dan te halveren, komt bedrag per gebeurtenis op 50 euro. Overstappen.nl vindt het verstandig dat het eigen risico niet helemaal wordt afgeschaft, gezien de grote kostenpost. Het afschaffen ervan zou namelijk 6 miljard euro per jaar kosten. Verzekerden zouden dan maandelijks 20 tot 35 euro meer moeten betalen voor hun zorgpremie. Dit meldt Overstappen.nl.

Bijna 30 procent van de Nederlanders maakt geen gebruik van zorg omdat ze vrezen het eigen risico niet te kunnen betalen. Overstappen.nl vindt het daarom goed dat het eigen risico wordt verlaagd naar 50 euro per gebeurtenis. De vergelijkingssite vindt het ook verstandig dat het toekomstige kabinet niet helemaal afscheid neemt van het eigen risico. Niet alleen vanwege de hogere zorgkosten, maar ook omdat de drempel om onnodig zorg te gebruiken op deze manier blijft.

Kans op zorgmijding kleiner

“Het verlagen van deze drempel is wel een goede keuze. De kans dat mensen zorg mijden wordt op deze manier kleiner, wat de samenleving uiteindelijk ook veel geld kan schelen”, aldus Eva van Erk van Overstappen.nl.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky