13 december 2024 om 13:21
< 1 min lezen

Onderzoek: ‘Kans op autisme bij kinderen verhoogd door luchtvervuiling’

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Luchtvervuiling blijkt een beduidende rol te spelen bij de ontwikkeling van autisme. Onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem toont aan dat autisme en andere neurologische aandoeningen samenhangen met milieufactoren als luchtvervuiling. Kinderen die tijdens de zwangerschap en in hun vroege jaren hieraan zijn blootgesteld aan vuile lucht, kunnen hier flinke gevolgen van ondervinden, stellen wetenschappers. Dit meldt MSN.

Gevaarlijke fijnstofdeeltjes PM2.5 en stikstofoxiden kunnen de moederkoek in komen en zo de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren baby’s negatief beïnvloeden. Wel benadrukt hoofonderzoeker Haitham Amal dat het gaat om mensen met een genetische aanleg voor autisme die gevoeliger zijn voor de effecten van vervuilde lucht. Stikstofoxide speelt hierbij een belangrijke rol.

Gedeelde moleculaire mechanismen

Net als bij autisme, is ook stikstofmonoxide een factor bij de ontwikkeling van dementie, zegt Amal. Hij zegt gedeelde moleculaire mechanismen te hebben ontdekt, die beide aandoeningen in de toekomst mogelijk geheel andere behandelingen kunnen bieden. Ook kunnen op termijn mogelijk mensen met een verhoogd risico geïdentificeerd worden met nieuwe biomarkers die Amal ontwikkelt.

Voor beleidsmakers ligt er een belangrijke rol weggelegd in het beschermen van kwetsbare doelgroepen tegen luchtvervuiling. Wellicht moet de luchtkwaliteit in de toekomst worden meegenomen in de prenatale zorg, stelt Amal.

Relevante artikelen

Alles van geen categorie
    • Geen categorie

    Verslavingspsychologen willen dat leeftijdsgrens tabak en vapes naar 21 jaar gaat

    9 januari 2025 om 09:17
    • Geen categorie

    Verdachte steekpartij Den Dolder was niet ontsnapt uit kliniek Fivoor

    7 januari 2025 om 09:26