Dit is wat onvoldoende nachtrust met je doet
Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven, en onvoldoende nachtrust heeft dan ook negatieve gevolgen voor je gezondheid en dagelijkse functioneren. In dit artikel bekijken we de nadelen van een gebrek aan slaap, maar we geven ook een aantal handig tips wat je hieraan kunt doen.
Gevolgen van te weinig nachtrust
Als volwassene is het belangrijk om minimaal 7 uur per nacht te slapen, dus als je hier niet aan toekomt betekent dit dat je te weinig nachtrust krijgt. Op de lange termijn kan dit verstrekkende gevolgen hebben, zoals een groter risico op hartziekten, diabetes, een hoge bloeddruk, maar ook depressie en overgewicht.
Natuurlijk zijn dit risicofactoren op de lange termijn, maar ook op de korte termijn kan een slechte nachtrust behoorlijk van invloed zijn op je dagelijkse functioneren. Denk bijvoorbeeld aan minder goed kunnen onthouden, een slechtere concentratie en prikkelbaarder zijn. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen, als je merkt dat je minder of niet goed slaapt.
Wat je kunt doen tegen een slechte nachtrust
Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de slaapcondities te verbeteren. Hoewel deze tips zeker kunnen helpen om beter in slaap te komen en door te slapen, is het belangrijk om bij een structureel slaaptekort contact op te nemen met je huisarts.
Tip 1: Zorg voor een rustige en donkere slaapomgeving
Een rustige omgeving helpt je om beter te ontspannen en minder te piekeren. Probeer dus een slaapkamer te creëren die je rust brengt. Ook is het belangrijk dat de ruimte donker is, want fel licht zorgt ervoor dat je wakker wordt gehouden. Als je ‘s nachts naar het toilet moet, zorg dat voor een subtiel lichtje zodat je vrijwel meteen weer in slaap kunt vallen.
Tip 2: Kies voor het juiste matras
Een goed matras is niet alleen een remedie tegen veel rug- of nekklachten, het zorgt er ook voor dat je beter slaapt. Deze Emma matras review wijst bijvoorbeeld uit dat het matras voldoende ondersteuning biedt, maar toch veerkrachtig is voor de juiste drukverdeling. De onderste laag bestaat uit koudschuim, dat zorgt voor een goede ventilatie en het opnemen van vocht.
Tip 3: Koele lucht helpt je in slaap te komen
Natuurlijk hoef je geen ijskoude slaapkamer te hebben, aangezien dit je vatbaarder maakt om een koudje te pakken. Maar een beetje koele lucht helpt je wel om in slaap te vallen en zorgt er ook voor dat je het niet te warm krijgt gedurende de nacht. Want de kans is groter dat je wakker wordt tijdens de nacht, als je het te warm hebt.
Tip 4: Verminder prikkels
Naast een rustige slaapomgeving zijn er ook andere dingen die je kunt doen om prikkels te verminderen. Denk aan het uitzetten van je mobiele telefoon, het gebruiken van een slaapmasker, of white noise als je last hebt van geluiden uit de omgeving.
Tip 5: Een topper maakt jouw slaapcomfort nog beter
Tenslotte kun je nog kiezen voor een Emma Diamond topper, om jouw slaapcomfort te optimaliseren. Deze bovenlaag plaats je eenvoudig op je matras en is geschikt voor alle slaaphoudingen. Het matras heeft daarnaast een temperatuurregulerende werking, waardoor je het in de zomer niet te warm krijgt en in de winter niet te koud.