Het hebben van slaapapneu en de oplossingen
Veel mensen die langskomen bij slaapkliniek Tilburg lopen rond met vage klachten van slaapapneu die geleidelijk zijn ontstaan. Slaapapneusyndroom, de officiële naam voor slaapapneu, veroorzaakt symptomen zoals overmatig slapen, hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid, concentratiestoornissen en/of prikkelbaarheid. Dus als je een van deze symptomen heeft, kan het zomaar zo zijn dat je slaapapneu hebt. Studies tonen aan dat slaapapneu de bloeddruk verlaagt met zuurstof.
Slaapapneu kan daardoor na enkele jaren schade aan kleine bloedvaten, hoge bloeddruk en een hartinfarct of beroerte veroorzaken. Het is dus niet alleen heel erg vervelend, maar kan ook erg gevaarlijk zijn voor je! Slaapapneu kan ook overdag vermoeidheid veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker als je een beroep hebt waar veel kracht of focus voor nodig is, zoals chauffeur of piloot. Apneu kan namelijk je rijvaardigheid beïnvloeden.
Informatie over slaapapneu en de soorten
Nu zal je waarschijnlijk meer informatie over slaapapneu willen ontvangen omdat het een serieuze zaak is. Nu is het zo dat er verschillende soorten slaapapneu zijn. Eentje hiervan is het Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). Bij OSAS treden adempauzes op omdat de spieren tijdens de slaap ontspannen wanneer de zachte weefsels van de tong en keel de ademhaling belemmeren.
De hersenen sturen dan een alarmsignaal naar het lichaam om wakker te worden, waardoor mensen vaak ’s nachts wakker spontaan worden. Daarnaast heb je ook het Centraal Slaap Apneu Syndroom (CSAS). Hierbij “vergeten” de hersenen soms de ademhaling ’s nachts te reguleren. Bij deze vorm zit het probleem dus in de hersenen, en niet in de spieren zelf. In dit geval sturen de hersenen weinig of geen signalen naar het ademhalingscentrum. Deze vorm komt veel minder vaak voor dan OSAS.
POSAS, wat afhangt van je slaaphouding
Ten slotte bestaat er ook Positieafhankelijke slaapapneu (POSAS). Deze is net weer wat anders dan OSAS en CSAS. POSAS wordt gekenmerkt door het stoppen van de ademhaling tijdens de slaap, vaak wanneer je op een bepaalde manier ligt in bed.
Het is eigenlijk hetzelfde als OSAS, alleen ligt het in dit geval dus echt aan een bepaalde lichaamshouding. Bij POSAS zijn er in rugligging minstens twee keer zoveel ademstilstanden per uur als in andere slaaphoudingen. Wanneer je dan op je zij ligt, kan het zomaar zijn dat je er helemaal geen last van hebt, terwijl je in andere posities opeens kan stoppen met ademen.
De behandelingen voor slaapapneu Slaapkliniek Tilburg
Natuurlijk zijn er ook behandelingen voor slaapapneu. Eentje hiervan is een MRA- of snurkbeugel. Deze beugels bewegen de onderkaak naar voren zodat de luchtweg ’s nachts open blijft, en er dus geen onderbrekingen meer ontstaan in de ademhaling. Daarom werkt deze methode vaak met OSAS.
Bovendien bestaat er een CPAP-masker, wat lucht in de neus en keel blaast, wat ervoor zorgt dat er geen ademstops meer voorkomen. Veel medische plekken hebben gespecialiseerde laboranten die toezicht houden op het gebruik van CPAP. Indien gewenst kan de bediening dan op afstand worden bewaakt, zodat je er zeker van bent dat het veilig verloopt.
Het bezoeken van een KNO-arts
Tenslotte heb je ook nog een Sleep Position Trainer (SPT). Deze sensor trilt zachtjes terwijl je op je rug ligt, wat weer helpt met je ademhaling. Daarom is deze trainer speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van POSAS. Heb je al deze technieken geprobeerd, maar helaas weinig succes? Dan is het wellicht een goede optie om een KNO-arts te bezoeken. Soms kan een operatie helpen om een luchtwegobstructie op te heffen.