Verzekering en letselschade bron: www.sandiegopersonalinjuryattorney.net

Een whiplash, botbreuk of hersenletsel. Elk jaar lopen er duizenden Nederlanders letsel op na een auto-ongeluk. Daarom is het goed om te weten welke verzekeringen deze schade vergoeden. Want valt letselschade nu onder je zorgverzekering, autoverzekering of onder beide? 

Cliché maar waar: een auto-ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs de meest ervaren en oplettende automobilist kan het overkomen. De cijfers liegen er ook niet om. Het aantal verkeersongevallen is in vijf jaar tijd verdubbeld, bleek uit cijfers van het CBS. In 2014 werden er nog 17.000 ongevallen geregistreerd, in 2018 waren dat er maar liefst 38.000.  
 

Van een whiplash tot een gebroken been

Een auto-ongeluk op zich is al verschrikkelijk, maar het leven wordt helemaal vervelend als je er (blijvend) letsel aan overhoudt. Denk aan een whiplash, gebroken been, gescheurde pezen of een trauma. De geestelijke of lichamelijke schade als gevolg van een ongeluk, wordt letselschade genoemd. Onder deze schade vallen veel kosten; van het vervoer naar het ziekenhuis tot huishoudelijke hulp. Ook immateriële of emotionele schade valt onder letselschade. De vergoeding voor deze schade wordt smartengeld genoemd. 
 

Autoverzekering en letselschade 

Als iemand anders het auto-ongeluk heeft veroorzaakt waarin je terecht bent gekomen, dan vergoedt de WA autoverzekering van deze persoon de auto- en letselschade. Dit geldt andersom natuurlijk ook. Veroorzaak jij een auto-ongeluk, dan vergoedt je WA autoverzekering de schade van de tegenpartij. Ben je zelf aansprakelijk voor het ongeluk? Dan ligt het net iets anders. Je autoverzekering vergoedt dan je eigen letselschade niet. 
Wel is het bij de meeste verzekeraars mogelijk om je aanvullend te verzekeren met een inzittendenverzekering. Deze verzekering vergoedt jouw letselschade én die van je medepassagiers, ook als het ongeluk je eigen schuld was.  
 

Zorgverzekering en letselschade

Na een auto-ongeluk ben je ook bij je zorgverzekering aan het juiste adres. Je zorgverzekeraar vergoedt de behandelkosten in het ziekenhuis vanuit de basisverzekering. Als het ongeluk niet jouw schuld was, kun je het eigen risico en de kosten die eventueel buiten je zorgverzekering vallen verhalen op de tegenpartij. Ben je zelf aansprakelijk voor het auto-ongeluk, dan vergoedt de zorgverzekering alleen de eerste noodzakelijke zorg. Je eigen risico en lange revalidatietrajecten die buiten de dekking vallen, worden dan bijvoorbeeld niet vergoed.