Wijn bij het eten

Hoe zit het nu eigenlijk met het drinken van een (rode) wijn? Er zijn wat misverstanden over ontstaan, is het nu gezond of juist niet? Een 100% duidelijk antwoord is er ook niet bij de experts van het Voedingscentrum te vinden. De wetenschap staat ook niet stil en het menselijk lichaam is een ingewikkelde ‘machine’. Maar wat zijn de laatst bekende feiten?

De voordelen van het drinken van wijn

Het Voedingscentrum adviseert niemand om wijn te gaan drinken, uitsluitend voor de gezondheidseffecten. Het feit is wel dat (rode) wijn veel antioxidanten bevat. Bij het drinken van 1 tot maximaal 1,5 glas wijn per dag is er mogelijk een lager risico of hart- en vaatziekten en dementie. Zo zou ook het matig drinken van bier het risico op longkanker beperken. Hierbij benadrukt het Voedingscentrum dat meer wijn geen extra voordelen oplevert. Een grotere hoeveelheid wordt niet aangeraden.

De nadelen van een glas wijn bij het eten

Er lijkt een verhoogd risico te ontstaan bij (jonge) vrouwen op borstkanker als ze iedere dag wijn drinken. Ook hier is het Voedingscentrum heel voorzichtig. Het is een mogelijk risico en het verband is zeker niet bewezen. De nadelen van een hogere consumptie van wijn dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 1 tot 1,5 mogen bekend worden geacht.

Zonder wijn eten we, met wijn dineren we (Scot Montgomery)

Wijnen laten zich goed combineren met eten en als je de juiste keuzes maakt, levert dat chemie in de mond op. Er is geen sprake van foute wijnen, want smaak is zeer persoonlijk. Toch zal de beste rode wijn bij gekookte vis maar door weinig mensen lekker worden gevonden. Een zoete witte wijn bij een biefstuk zal ook weinig applaus opleveren. De ‘hoofdregel’ blijft dan ook voor de meeste mensen van toepassing: bij vis smaakt een frisse witte wijn beter en hoe steviger het vlees, hoe roder de wijn. Wees echter niet bang om te experimenteren en besef dat er geen enkele wet is met betrekking tot de keuze van de wijn.

Tips voor (beginnende) wijndrinkers

Er zijn over weinig producten zo veel misverstanden als over wijn. Zeker als je begint met het genieten van een glas wijn, zal wijn vergelijken niet altijd eenvoudig zijn. Hoe zorg je er dan voor dat je je gasten de juiste wijn serveert bij het eten? De volgende tips kunnen je op weg helpen.

1. Kijk op de achterkant van de fles

Het is steeds vaker gebruikelijk om achter op de fles via een etiket extra informatie te verschaffen voor de consument. Niet alleen waar de wijn vandaan komt en de naam ervan wordt daar vermeld. Ook een kwalificatie in de vorm van bijvoorbeeld ‘fris en fruitig’ is opgenomen en regelmatig de gerechten waarbij deze wijn het beste past.

2. Een eenvoudige wijn past bij een eenvoudige maaltijd

De complexe smaken van sommige wijnsoorten doen niet extra recht aan een eenvoudige maaltijd. Kies dan voor een eenvoudige wijn die het overal goed bij doet. Alcoholvrije wijn mag af en toe ook best.  

3. Denk aan de temperatuur

Iedere wijn heeft een temperatuur waarbij deze optimaal tot het recht komt. Soms staat het vermeld, kijk anders even op internet.