Normal_foto

“Naast het behandelen van slaapapneu richten we ons vanaf nu op het behandelen van het rusteloze benensyndroom en bieden we gecombineerde leefstijlinterventie aan.” Vanwege de uitbreiding is de naam niet langer passend en gaat ApneuCentrum Nederland verder onder een nieuwe naam: Valeo Kliniek. “Gezond zijn. Dat is waar Valeo voor staat. Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven.”

 

Slaapapneu of RLS kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je functioneren. Zo leidt langdurig slaaptekort tot concentratieproblemen en een grotere kans op hoge bloeddruk, hartfalen, een hartinfarct, hartritmestoornissen en herseninfarcten. Het is dus essentieel om tijdig te handelen. De Valeo Kliniek is een zelfstandig behandelcentrum, dat gespecialiseerd is in de diagnose en de behandeling van slaapapneu en RLS.

 

Slaapapneu

Zo'n 600.000 mensen in Nederland lijden aan slaapapneu. Slaapapneu heeft grote gevolgen op het dagelijks leven. “Gelukkig kunnen we slaapapneu vaak goed behandelen”, vertelt Mirjam Schouten, mede-eigenaar van de Valeo Kliniek. Alle specialismen komen hier samen die zich bezighouden met slaapapneu. Een longarts, een kno-arts en een neuroloog werken nauw samen aan de behandeling en diagnose van slaapapneu. “Het ApneuCentrum met alle kennis, kunde en ervaring blijft bestaan. Alleen is de naam niet langer passend, omdat we uitbreiden naar andere activiteiten.”

 

Rusteloze benen

In de praktijk merkt Mirjam namelijk dat veel patiënten met slaapapneu ook kampen met het rusteloze benensyndroom (RLS). “Onze neuroloog is hierin gespecialiseerd. RLS is onderbelicht, terwijl enorm veel mensen lijden aan dit syndroom en het veel slaapproblemen veroorzaakt. Met RLS heb je last van een branderig, jeukend of krampend gevoel in de benen, meestal in de kuiten, als je gaat slapen. Als je je benen beweegt, verdwijnt dit vervelende gevoel even. Dat zorgt ervoor dat je een overmatige drang ervaart om je benen te bewegen, omdat dit tijdelijk verlichting geeft”, legt Mirjam uit. Bij de Valeo kliniek kun je met een neuroloog de behandelingsopties bespreken. “Iedereen ervaart RLS anders. Daarom is het belangrijk om samen met de arts te bepalen wat de beste manier is om klachten onder controle te houden.”

 

Leefstijlcoaching

Een groot deel van de patiënten met slaapapneu,  heeft overgewicht, vertelt Mirjam. “Om hen te begeleiden naar een gezonde leefstijl, bieden we een gecombineerde leefstijlinterventie aan. Met een verwijzing van een huisarts of specialist krijgt de patiënt dit vergoed van zijn zorgverzekeraar.” In dit tweejarige programma maakt de Valeo Kliniek de patiënt bewust van wat ze kunnen verbeteren. “Denk aan meer beweging en gezondere voeding. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een gespecialiseerde leefstijlcoach, maar ook groepsbijeenkomsten, wanneer dat weer mogelijk is.”

Zowel bij RLS als bij slaapapneu zijn er naast de behandeling maatregelen die je zelf kunt treffen voor verlichting van klachten, zoals stoppen met roken en drinken, minder cafeïne en bovenal gezonder leven.