Normal_lizzy2__1_

Lizzy Brakkee (54) was 51 toen ze zich bij Omring aanmeldde voor een leer-werktraject. Inmiddels heeft ze het diploma verzorgende IG op zak en werkt ze bij thuiszorgteam Den Helder Schooten. Weer met de neus in de boeken was even wennen, maar het werk vond ze gelijk fantastisch. “Dat je zelfstandig beslissingen mag nemen is superuitdagend.

 

Als klein meisje wilde Lizzy zuster worden. Het kwam er niet van. Totdat ze zich, 51 jaar oud, aanmeldde voor het leer-werktraject verzorgende IG bij Omring. “Natuurlijk heb ik getwijfeld. Want kun je nog wel een heel nieuw vak leren als je 51 bent? Wat de doorslag gaf? Dat ik een beroep wilde waarin ik wat beteken voor mensen.” Ze ontdekte dat je nooit te oud bent om te leren, als je het maar wíl. “Eenmaal mijn draai gevonden, vond ik het zelfs leuk om hoge cijfers te halen.”

ZELFSTANDIG BESLISSINGEN NEMEN

De opleiding duurde drie jaar, met elk jaar een andere werkplek. “Ik heb op een somatische afdeling gewerkt, een pg-afdeling en als laatste in de thuiszorg”, vertelt Lizzy. “Daar ben ik ook gebleven, ik vind het geweldig!” Terwijl ze er, voordat ze er begon, best tegenop zag. “Ik vond het spannend dat je in de thuiszorg vaak alleen werkt. En dus ook zelfstandig beslissingen moet nemen. Nu vind ik dat juist een van de leukste dingen van mijn werk. Het maakt het superuitdagend.”

ALLE VERPLEEGTECHNISCHE HANDELINGEN

Het werk in de thuiszorg is inhoudelijk heel divers. “Als verzorgende IG ben je gediplomeerd om verschillende verpleegtechnische handelingen te doen. In de thuiszorg wordt dat ook echt van je gevraagd. Alles wat je in de opleiding geleerd hebt, komt aan bod.” En dan zijn er natuurlijk de cliënten. “Ik maak altijd tijd voor een praatje. Ik geniet van het persoonlijke contact. Het is gewoon ontzettend leuk. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

ROUTELIJST OP DE IPHONE

Aan het begin van elke werkdag krijgt Lizzy een routelijst met de cliënten die ze die dag gaat bezoeken. “Ik lees me altijd eerst even in. Ik bekijk het zorgplan en neem de laatste rapportages door. Zo weet ik wat er allemaal gebeurd is en welke zorg ik aan de cliënt moet verlenen. En dat kan van alles zijn: helpen met douchen, wondzorg, katheter spoelen, medicatie toedienen of aanreiken, noem maar op. Als ik klaar ben, ga ik naar de volgende cliënt.” En dat kan allemaal op de fiets. Hoewel Lizzy nu, in coronatijd, meestal de auto pakt. “Door corona mogen we niet op kantoor komen. Daardoor mis ik een plekje om even te kunnen zitten. Om even pauze te nemen of te rapporteren. Dat doe ik nu in de auto.”

HECHT TEAM

Ook al werkt Lizzy vaak alleen, ze is wel onderdeel van een hecht team. Hoewel ze haar collega’s nu minder ziet dan vóór corona. “We hebben allemaal een iPhone van Omring, dus we appen elkaar veel. Of we spreken even buiten af om over een cliënt te praten. Ook hebben we vaak een dagstart via Teams. En we weten gewoon dat het goed zit. We hebben een superleuk team. We kunnen altijd op elkaar terugvallen. Als een van ons hulp nodig heeft of tegen een probleem aanloopt, zijn we er altijd voor elkaar.”

JEZELF ONTWIKKELEN

Lizzy heeft haar opleiding gedaan bij Omring en Omring heeft die opleiding ook betaald. En daarna mocht ze blijven. Ze vindt het typerend voor de organisatie. “Omring heeft oog voor medewerkers. Ze stimuleren je om jezelf te ontwikkelen. Op allerlei vlakken, niet alleen werk gerelateerd. Je kunt bijvoorbeeld ook aan sport- en fitnessactiviteiten meedoen. Maar het zit ook in kleine andere dingen. Zoals de kaartjes met attenties die we kregen in coronatijd. Ze laten zien dat ze blij zijn met jou als werknemer. Dat vind ik bijzonder.”

De werving is van start gegaan, dus ga naar werkenbijomring.nl en solliciteer vandaag nog!