Normal_rk0028247

“Het streven van Op Koers is dat je de problemen van iemand inventariseert. Je probeert dan richting te geven aan het oplossen van dat soort problemen. Maar, op een gegeven moment is het streven om de mensen hun autonomie weer terug te geven, om ze in de goede richting te sturen en uiteindelijk weer helemaal autonoom te laten functioneren. Je kunt dan op een gegeven moment ook afscheid nemen om naar een volgend project te kunnen.”

 

Arthur werkte als cardioloog in Almere toen hij twee jaar geleden met vervroegd pensioen ging. Hij besloot naar Amsterdam te verhuizen met als doel om weer van de bruisende culturele stad te gaan genieten. En toen brak de COVID pandemie uit. Arthur wilde vrijwilligerswerk gaan doen en startte een tijdje geleden bij het programma ‘Op Koers’ van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland.

Zijn hulpvrager is een Surinaamse man die woont in een flat in Buitenveldert. Arthur beschrijft hem als een ontzettend aardige en humoristische man op leeftijd, die goed Nederlands spreekt en makkelijk is in de omgang. Door het gebrek aan een smartphone, internet, een e-mailadres en DigiD, is het erg lastig om zaken zelf te regelen. Hij woont in een flat in Buitenveldert, die Arthur als somber omschrijft. De man zou graag willen verhuizen. “Als je als digibeet in de wereld staat, terwijl je veel hulp nodig hebt, dan is het heel lastig om deze hulp ook daadwerkelijk te vinden.”

“We hebben samen een overzicht gemaakt van de knelpunten voor mijn cliënt, om hierop verder te kunnen bouwen. We hebben de Surinaamse man naar een mooi licht appartement in Amstelveen kunnen verhuizen. Het gaat nu goed met de hem, bijna alles is voor hem geregeld. Hij is heel tevreden in Amstelveen en zijn familie woont nu dichterbij.

Arthur hoopt de komende tijd nog door te gaan met Op Koers. “Ik vind het vrijwilligerswerk ontzettend interessant. Sommige situaties kunnen me ook echt ontroeren. Vrijwilligerswerk doe je misschien om wat goeds te doen voor een ander, maar je doet het ook voor jezelf. Sommige dingen gaan gelijk goed, andere dingen kosten wat meer moeite, maar aan het einde van de dag heb je in ieder geval je best gedaan.” 

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag bij het Op Koers project van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland? Ga dan naar: https://afdeling.rodekruis.nl/amsterdam-amstelland/vacatures/vrijwilligerscoordinator-op-koers-vrijwilliger/