Beddengoed verschonen

Het bed verschonen is voor veel mensen een vervelend karwei. Het is echter wel noodzakelijk om dit frequent te doen. Je brengt immers ongeveer een derde van elk etmaal in je bed door. Daardoor vervuilt je bed sterk en als je de boel niet goed schoon houdt, loop je een grotere kans op allerlei vervelende aandoeningen, zoals allergieën en astma. Maar bovenal is het natuurlijk fijn om in een schoon bed te kunnen slapen. De grote vraag is echter wel hoe vaak je dat beddengoed nou eigenlijk moet verschonen.

Combinatie van vocht en vuil

Wanneer je slaapt, verliest je lichaam vocht door middel van transpiratie. Dat vocht belandt in eerste instantie in het beddengoed. Heb je enig idee hoeveel vocht dat is? Per nacht gemiddeld ongeveer 0,3 liter! Daarnaast komen ook dode huidcellen, die door de huid afgestoten worden, in je bed terecht. Hetzelfde geldt voor haren, vetten en speeksel. Het is je vast wel eens overkomen dat je wakker werd en tot de conclusie kwam dat je wat speeksel was verloren. Al met al dus een hele brij aan viezigheid, die in je beddengoed trekt. Als je dat beddengoed dan wekenlang zou laten liggen, stap je zelf ook elke dag opnieuw in die viezigheid. Dat is natuurlijk niet erg hygiënisch.
 

Eens per week volledig verschonen

Als vuistregel kun je aanhouden dat een frequentie van eens per week voldoende is om te voldoen aan de basisregels van een goede hygiëne. Onderzoek wijst uit dat ongeveer twee derde van alle Nederlanders deze frequentie aanhoudt. We hebben het dan over het verschonen van al het beddengoed, dus schone lakens, schone kussenslopen en een schone dekbedovertrek. Indien je gebruik maakt van een molton onderdeken, kun je ook die meteen verschonen. Het kan echter geen kwaad om die nog een weekje langer te laten liggen. Verder is het aan te bevelen om het dekbed zelf tenminste eens per maand goed te luchten, door het bijvoorbeeld aan de waslijn of uit het raam te hangen. 
 

Uitzonderingen

Natuurlijk gaat het hierbij om standaard richtlijnen, waarop diverse uitzonderingen bestaan. Een peuterdekbed zul je vaker moeten verschonen. Peuters hebben nog niet de controle over hun lichaam die wij hebben, dus zal het dekbed sneller vervuild raken dan bij een volwassene. En ben je bijvoorbeeld tijdelijk extra veel aan het transpireren? Dan is het zaak om het beddengoed vaker te verschonen. Hetzelfde geldt voor mensen die hun huisdieren op het bed laten slapen. Huisdieren kunnen allerlei ziekmakers bij zich dragen die je niet in je bed wilt hebben. Eigenlijk is het vanuit oogpunt van hygiëne sowieso af te raden om huisdieren tot het bed toe te laten.   
 

Huisstofmijt

In je bed wemelt het in feite van het ongedierte. Het zijn minuscuul kleine beestjes, die we met het blote oog niet eens kunnen waarnemen. De huisstofmijt is daar een goed voorbeeld van. Van die beestjes kun je er wel twee miljoen (!) in je matras hebben, dus schaf regelmatig een nieuw matras aan!