Handhygiëne

Iedereen die in de zorg werkt weet hoe belangrijk hygiëne is, en dan met name handhygiëne. Via onze handen kunnen we namelijk heel gauw bacteriën verspreiden en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen op de plek waar jij werkt. Waarom handhygiëne zo belangrijk is in de zorgsector én hoe je jouw handhygiëne op peil houdt lees je hieronder.

Tegengaan van ziektekiemen

We raken iedere dag van alles aan met onze handen. We pakken de werktelefoon erbij, pakken een pen om belangrijke zaken op te schrijven en raken de deurklinken aan. En aan al deze voorwerpen zitten talloze bacteriën. De ene bacterie is onschadelijk, maar er kan ook een bacterie tussen zitten die wel wat met de gezondheid doet. Het is dan ook logisch dat de meeste ziektes via de handen worden overgedragen. Wanneer jij let op het regelmatig wassen van jouw handen wanneer je aan het werk bent, verklein je de kans om ziektes over te dragen aan jouw cliënten.   
 

Handschoenen kunnen ook kapotgaan

Je zult vast denken: moet ik dan ook zo vaak mijn handen wassen terwijl ik wel handschoenen draag? Ja, ook dan is het belangrijk om continu jouw handen schoon te hebben. Handschoenen kunnen namelijk ook kapotgaan, zonder dat je het doorhebt. Misschien stoot je wel ergens tegenaan waardoor er een klein gaatje in de handschoen komt, waardoor je alsnog bacteriën kunt verspreiden. En dat wil je natuurlijk tegengaan. 
 

Tips om je handen schoon te houden

Helaas, maar een van de belangrijkste regels in de zorg als het gaat om handhygiëne is om geen sieraden te dragen. En ja, daar horen ook de verlovingsringen bij. Ook al ben je er zo aan gehecht, het is wel belangrijk om deze af te doen. Onder de ringen zitten namelijk talloze bacteriën en micro-organismen verstopt. Gelukkig mag je na de dienst jouw verlovingsring weer omdoen om er weer volop van te kunnen genieten. Bovendien blijft jouw ring zo ook een stuk mooier: als jij iedere keer jouw ring om laat terwijl jij jouw handen wast, kunnen er zeepresten achterblijven wat schadelijk kan zijn voor de ring.  
 
Om voort te borduren op het wassen van de handen: dat moet gebeuren op een goede manier. Zo moet je altijd jouw handen wassen met warm water en vloeibare zeep. Wrijf jouw handen volledig in met zeep, inclusief de achterkant van de handen en de vingers. Spoel de handen af met warm water en droog af met een wegwerpdoekje. Als er geen zeep in de buurt is, kun je handalcohol gebruiken.