Overtollig vet

Heb je last van overtollig vet of een ophoping van vet? Dan kan een liposuctie misschien een oplossing voor je zijn. Een liposuctie kan bijvoorbeeld uitkomst bieden voor een lipoedeem. Dit is een ophoping van vet die zich op een bepaald gebied concentreert. Een liposuctie is natuurlijk in de meeste gevallen een cosmetische ingreep. Bij een liposuctie worden vetcellen verwijderd door deze weg te laten zuigen. Achteraf kan vet zich daardoor ook niet meer op die plek ophopen. Vandaar dat het bij een lipoedeem een oplossing kan zijn.  

Kosten en vergoeding

Over het algemeen vergoeden zorgverzekeraars deze ingreep niet. Wanneer een liposuctie de beste behandeling is voor een medisch probleem kan het wel zo zijn dat er bij bepaalde zorgverzekeraars een gedeeltelijke of volledige vergoeding voor de liposuctie te krijgen valt. Ook als er lichamelijke beperkingen zijn of er sprake is van verminking is dit een eventuele optie. Zelden wordt de volledige behandeling dus vergoed. Het is dan ook handig dit na te gaan bij je zorgverzekeraar voordat je een afspraak maakt. De kosten voor een liposuctie zijn zo’n € 800 per zone.

Zones?

Een liposuctie wordt met name bij de buik uitgevoerd, simpelweg omdat veel mensen hier last hebben van een overschot aan vet. Maar een liposuctie kan op allerlei lichaamsdelen uitgevoerd worden. Een ingreep kan dus ook meerdere lichaamsdelen of gebieden omvatten. Zo’n gebied, bijvoorbeeld de buik, is een zone. Als je een liposuctie bij de buik laat doen en bij je heupen, betaal je dus ook voor twee zones. Andere mogelijke zones zijn bijvoorbeeld de billen, benen, kin of bovenarmen. Elke zone heeft dezelfde prijs.

Ingreep en daarna

Het uitvoeren van een liposuctie houdt in dat er een sneetje in een huidplooi gemaakt wordt waar een zuigbuis in gaat. Met die buis worden vetcellen weggezogen. Het sneetje wordt weer dicht gemaakt en levert dus een litteken op. Na de liposuctie moet je een liposuctiebroek aan voor vier tot zes weken. Hij mag enkel uit voor het douchen. De eerste 24 uur na de ingreep mag je niet douchen. Het kan zijn dat je vocht verliest via de sneetjes. Ook kunnen er blauwe plekken ontstaan bij het behandelde gebied.