Normal_dekking-basisverzekering-3

Het kan heel comfortabel zijn om jarenlang dezelfde zorgverzekeraar te hebben. Je weet wat je eraan hebt, je weet wat je betaalt en je durft erop te vertrouwen. En natuurlijk is dat heel belangrijk, maar door jaarlijks zorgverzekeringen te vergelijken weet je altijd of het loont om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven of dat je voordeliger en beter af bent bij en ander. Hulp nodig bij vergelijken? Dit zijn een paar tips!

Het basispakket van de zorgverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, maar de prijs die je ervoor betaalt verschilt wel. En dat heeft deels te maken met de hoeveelheid contracten die de verzekeraar met zorgaanbieders heeft afgesloten. Toch hangt het van jouw persoonlijke situatie af welke zorgverzekering voor jou de beste en goedkoopste is. En denk je volgend jaar aanvullende zorgverzekeringen nodig te hebben voor bijvoorbeeld tandzorg, fysiotherapie of een bril? Hou daar rekening mee als je aan de slag gaat.

Zorgverzekering vergelijken

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen heb je veel zaken om rekening mee te houden. De tientallen verzekeraars hebben allemaal hun eigen aanvullende pakketten. Het dus belangrijk om vooraf goed te weten welke zorg je verwacht nodig te hebben. De keuze voor een basispakket van een zorgverzekering is waarschijnlijk snel gemaakt, omdat je je daar alleen op prijs en kwaliteit hoeft te baseren. Voor een aanvullende verzekering moet je echt even wat langer zitten. Daarom is het handig om gebruik te maken van een vergelijkingssite. Met een handige keuzehulp of via handmatige filters kun je dan gemakkelijk en overzichtelijk zorgverzekeringen vergelijken.

Budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis?

Het is goed om te weten dat zorgverzekeraars verschillende soorten basispolissen bieden. Een budgetpolis is – zoals de naam wellicht al doet vermoeden – de goedkoopste van de drie. Verzekeraars die zo’n polis bieden, hebben niet met alle zorgaanbieders contracten afgesloten. En dat hoeft helemaal niet erg te zien, zolang jouw zorgaanbieder in de buurt maar wel gecontracteerd is. Een budgetpolis is vooral interessant voor mensen die denken weinig zorg nodig te hebben.

De meest populaire zorgverzekering is een naturapolis, waarbij je alleen volledige vergoeding krijgt bij zorgaanbieders die gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. De ziekenhuiscontractering van een naturapolis is tegenwoordig nagenoeg gelijk aan die van de restitutiepolis, de duurste zorgverzekering. Een restitutiepolis geeft verzekerden een vrije zorgkeuze. Je kunt dus zelf bepalen in welke ziekenhuis je wordt geholpen en je krijgt hiervoor altijd een vergoeding. Houd hier rekening mee bij het zorgverzekering vergelijken.

Besparen op je zorgverzekering

Volgens de laatste prognoses stijgt de zorgpremie ook in 2023. Met deze drie tips van Ben Woldring kun je besparen op je zorgverzekering: 1) aanvullende zorgverzekeringen zijn geen abonnement, houd daar rekening mee, 2) verwacht je weinig zorg nodig te hebben? Verhoog het eigen risico in ruil voor korting op je premie, 3) als je eigenlijk geen afscheid wil nemen van je zorgverzekeraar, kun je altijd een kijkje nemen bij een prijsvechtersmerk van je verzekeraar. Polissen zijn daar vaak hetzelfde, maar goedkoper.

https://www.poliswijzer.nl/zorgverzekering