Normal_woubrugge

Op de woon-zorgboerderij in de polder van Woubrugge wonen 11 jongvolwassenen in de leeftijd van 21-36 jaar verdeeld over twee woongroepen.

 

Eén groep woont op de ‘grote boerderij’ en de andere groep in het ‘Zomerhuis’ dat pal naast de boerderij ligt. De bewoners hebben ieder hun eigen kamer met een wastafel en gezamenlijke douche/toilet. Er wordt dagelijks 24 uurs zorg geboden in combinatie met uiteenlopende dagbestedingsactiviteiten. Alle dagen lopen volgens een vaste structuur en dagindeling maar kunnen in de uitvoering per bewoners verschillen. Er zijn activiteiten voor de groep en individuele activiteiten. De opzet van beide groepen is dezelfde. Het merendeel van de bewoners heeft een matig tot ernstige verstandelijke beperking en autisme en hebben een laag verstandelijk niveau.

De bewoners wonen en werken voornamelijk op het terrein van de boerderij. Op de boerderij is altijd wat te doen: het verzorgen van de dieren en de dierenverblijven is een dagelijks terugkerende taak. Er zijn paarden, varkens, geiten, schapen, konijnen, kippen en siervogels die aandacht en verzorging nodig hebben. Ook wordt er gewerkt in de moestuin of de (bloemen)tuin. Er is altijd wel wat te doen. Grasmaaien, onkruid wieden, het terrein aanvegen, klusjes op en in de directe omgeving van de boerderij. Dat betekent dat heel veel activiteiten buiten plaatsvinden, ook als het een keer niet zo zonnig is. Ook kan men binnen in ons verwarmde atelier lekker knutselen. Puzzelen is een favoriete vrijetijdsbesteding. Daarnaast helpt iedereen waar mogelijk bij alle huishoudelijke taken die er zijn.

Er wordt veel aandacht besteed aan lichamelijke inspanning, dagelijks een lekkere wandeling, wekelijks zwemmen en naar de sportschool. Op het terrein is er een ‘chill-room’, schommels, trampolines en er skelters om lekker ontspannen buiten te kunnen zijn. Er is veel aandacht voor wat iedereen individueel nodig heeft. Een aantal dagdelen per week is er en activiteitenbegeleidster aanwezig. Zij richt zich vooral op nog niet ontdekte mogelijkheden en probeert daar meer gericht individuele aandacht aan te besteden. Het creatieve wordt daarbij zeker niet vergeten. Er worden veelzijdige creaties gemaakt zoal voorjaarsmanden, paasproducten, kerstcreaties en nog veel meer. Deze worden verkocht door de bewoners tijdens lokale marktevenementen of kun je op de boerderij kopen. We zijn dan ook zichtbaar in de buurt en in het dorp en doen mee met lokale evenementen waarbij onze bewoners betrokken worden op een manier die hen past.

Door deze contacten kijken we met elkaar en de omgeving naar nieuwe mogelijkheden om passende en afwisselende dagbesteding en activiteiten aan te kunnen bieden.