Logo_pexels-nyau-mimi-1446504

Amref Flying Doctors roept de Nederlandse regering op om meer aandacht te geven aan schoon drinkwater voor iedereen in Afrika. Duizenden kinderen overlijden ieder jaar aan de gevolgen van het drinken van vervuild water. De grootste bedreiging voor schoon drinkwater is klimaatverandering. Daar ligt volgens de organisatie de kern van het probleem. Helaas is Afrika de dupe van de wereldwijde CO2-uitstoot: hoewel het zelfs slecht 4 procent ervan veroorzaakt, incasseert het 80 procent van de impact ervan. 

Gezonde mensen kunnen een beter leven opbouwen en ontsnappen aan armoede. Dat is waar Amref Flying Doctors in Afrika aan werkt. De organisatie gaat uit van de eigen kracht van de Afrikanen en leidt ze daarom op en bestrijdt daar samen allerlei ziektes. Ook is het continu in gesprek met overheden om een blijvende verbetering in de gezondheid van iedereen in Afrika te kunnen realiseren.
 
Ziektes en diarree
Schoon drinkwater levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid. Door extreme droogte hebben vooral mensen in Oost-Afrika daar geen toegang toe. Vervuild drinkwater kan ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie veroorzaken. Door een gebrek aan veilige en schone wc’s, douches en wasbakken zijn er onder kinderen veel diarree-uitbraken. Diarree is in Afrika dé belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen. Ieder jaar komen 430.000 kinderen erdoor te overlijden. 
De ziekenhuizen zitten door een gebrek aan schoon water, goede hygiëne en veilige wc’s overvol met mensen die daar ziek van zijn geworden. Ongeveer 12 procent van het zorgbudget in Oost-Afrika gaat naar de behandeling van diarree, stelt Amref Flying Doctors.
 
Klimaatverandering 
Klimaatverandering heeft veel impact op de beschikbaarheid van water, vooral in Afrika. Door extreme droogte, veroorzaakt door onvoorspelbaarheid van regen en extreme weersomstandigheden, daalt het grondwater en is er dus minder drinkwater beschikbaar. Ook de Nederlandse regering kan hier iets aan doen. Daarom vraagt Amref Flying Doctors de overheid om veel meer te doen tegen klimaatverandering en aandacht te geven aan schoon drinkwater.
 

Amref Flying Doctors vraagt iedereen op een petitie te tekenen die tijdens World Water Week in Stockholm wordt aangeboden aan de Nederlandse delegatie.

 

Lees verder