Normal_afbeelding1

Het is een van de belangrijkste sectoren in ons land: de gezondheidszorg. Deze sector zorgt ervoor dat mensen blijven leven, werken en functioneren. Het zorgt ervoor dat de gemiddelde levensverwachting steeds verder blijft stijgen en dat wij mensen een mooi en gezond leven kunnen hebben. In deze sector is men voortdurend op zoek naar innovaties en nieuwe manieren om mensen te helpen. Experts zijn het erover eens dat de blockchaintechnologie deze sector kan helpen en veranderen.

Wat is de blockchain?

Wanneer het gaat over de blockchaintechnologie denken veel mensen meteen aan Bitcoin en aan platforms als Bitcoin Profit, waarbij het mogelijk is om te beleggen in cryptomunten als Bitcoin, Ethereum en Cardano. Het klopt dat al deze cryptomunten de blockchain gemeen hebben met elkaar, maar toch is deze technologie meer dan enkel een oplossing voor cryptomunten. Het gaat om een techniek waarbij data in een keten van datablokken worden opgeslagen (een “blokkenketen”) en waarbij de blokken niet kunnen worden gewijzigd. Er kan met andere woorden enkel nieuwe data aan de keten worden toegevoegd.

In het geval van cryptomunten bevat de keten blokken met data over transacties, maar het is ook mogelijk om andere data in de vorm van een blockchain op te slaan. Zo gebruikt men het bijvoorbeeld al langer om logistieke ketens transparanter te maken. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de exacte afkomst van een koffie- of een cacaoboon aan te tonen, waardoor fairtradeclaims een stuk sterker staan.

Bewuster omgaan met data en gezondheidsgegevens

Ook in de gezondheidszorg zijn er heel wat mogelijke toepassingen voor de blockchaintechnologie. De blockchain is in dit geval vooral interessant in het kader van het beheren van persoonlijke data en medische gegevens van patiënten. Deze gegevens behoren tot een van de meest beschermingswaardige persoonsgegevens. Via de blockchain is het mogelijk om te regelen wie op welk moment toegang krijgt tot de data. Data delen, verloopt hierdoor efficiënter en veiliger.

Momenteel is het bijvoorbeeld zo dat gezondheidsgegevens van verschillende bronnen afkomstig zijn, zoals de huisarts, de specialist in ziekenhuis A en de andere specialist in ziekenhuis B. Daarnaast wordt er door patiënten vaak al zelf medische data gegenereerd. Telkens wanneer ze op een weegschaal staan, brengen ze bijvoorbeeld het gewichtsverloop in kaart. Wanneer ze hun smartwatch dragen, wordt de hartslag en de bloeddruk gemeten. En in een andere app houd je misschien bij wat je eet. Alleen wordt al deze data momenteel nog niet (voldoende) aangewend. Via de blockchaintechnologie wordt het eenvoudiger om dat wel te doen. Dat zorgt voor een betere gezondheidszorg, omdat aandoeningen eerder worden ontdekt.

Onderzoektoepassingen en vaccinatieregistratie

Het is niet alleen de patiënt die gebaat is bij het delen van meer informatie. Door meer informatie te verzamelen en aan elkaar te linken, wordt het voor onderzoekers gemakkelijker om bijvoorbeeld risicofactoren voor aandoeningen bloot te leggen. Op basis hiervan kan men preventief ingrijpen en zal de kwaliteit van de gezondheidszorg toenemen. Alsook kan men bijvoorbeeld vaccinatiegegevens in de blockchain zetten, waardoor het eenvoudig mogelijk is om aan te tonen welke inentingen je hebt gekregen. Dat moet het eenvoudiger maken om een land in te komen en moet tegelijkertijd nieuwe pandemieën helpen te voorkomen.