Normal_rosacea

Rosacea is een huidaandoening die felrode verkleuringen op de huid, met name op de wangen, veroorzaakt. Het is een chronische aandoening die niet besmettelijk is. De letterlijke betekenis van rosacea is ‘rood als een roos’. Hoewel het soms lijkt op de welbekende jeugdpuistjes, is deze huidaandoening iets heel anders. Rosacea uit zich meestal pas rond het 30ste levensjaar. In dit artikel leggen we je uit wat de oorzaak van rosacea is, wat de symptomen zijn en hoe het behandeld kan worden.

 

Oorzaak rosacea

Het is niet bekend wat de oorzaak van rosacea is. Daarover zijn verschillend theorieën, maar een eenduidig antwoord is er niet. Wel is bekend dat de ernst van de aandoening afhankelijk is van externe factoren, zoals medicijngebruik, huidverzorgingsproducten, cosmetica of warmte en zonlicht. En hoewel de oorzaak ervan nooit is vastgesteld, kan de roodheid door rosacea ook verergeren door het drinken van alcohol of eten van voedsel met sterke kruiden.

Symptomen rosacea

De meest voorkomende klachten zijn felrode verkleuringen op de wangen die niet meer weggaan. Ook zijn er vaak kleine bloedvaatjes zichtbaar en ontstaan er bultjes en puistjes. Oogklachten zijn ook mogelijk bij rosacea, bijvoorbeeld droge ogen of juist traanogen. Het kan voelen alsof er zand in de ogen zit en licht en zonlicht kunnen moeilijk te verdragen zijn. Deze oogklachten worden vaak veroorzaakt door ontsteking van de oogleden of oogontsteking.

Mensen met rosacea hebben soms ook oedeem (te veel vocht in de huid), een pijnlijke huid of een harde huid. In enkele gevallen gaat rosacea gepaard met verschillende soorten eczeem.

Behandeling rosacea

Rosacea zal nooit helemaal verdwijnen. Behandeling helpt de klachten enkel verminderen. Dit kan door zelf een aantal maatregelen te nemen, maar ook kan de huisarts een en ander voorschrijven.

Door weinig in het zonlicht te komen, goed tegen de zon te beschermen en geen zeep of vettige crème te gebruiken kunnen klachten verminderen. Door een foundation of concealer op waterbasis te gebruiken, zijn de bloedvaatjes en roodheid minder zichtbaar.

Het is belangrijk om te ontdekken welke externe factoren de klachten verergeren. Als dat warmte is, kan het vermijden van hete douches en sauna’s helpen. Is dat alcohol, dan kan het helpen om geen alcohol te drinken. Verergert kou de klachten, dan is het verstandig om uit de wind te blijven.  

Het kan natuurlijk zijn dat een crème, gel of tablet nodig is om de klachten te verminderen. Huisartsen kunnen diverse producten voorschrijven om rosacea te verhelpen. Ook kunnen gespecialiseerde huidartsen helpen de klachten door rosacea tegen te gaan.