Normal_team2__002_

Helaas komt het nog steeds veel voor: SOA’s. Ze zijn vervelend en je gunt het niemand, maar er is toch een bepaalde schaamte als het gaat om seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hier komt de SOA zelftest om de hoek kijken. Een SOA test is iets wat je zeker moet doen als je verdenkt dat je last hebt van een geslachtsziekte. Dit kan door onveilige seks, maar er zijn ook andere manieren om een SOA op te lopen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Contact van jouw bloed met besmet bloed van een ander, bij hepatitis B, hepatitis C en HIV, bijvoorbeeld door:
    • Het zetten van een tatoeage of piercing met besmette spullen;
    • Het gebruik van een scheermesje van iemand die besmet is;
    • Naalden of spuiten gebruiken van iemand die besmet is.
  • Het gebruik van kopjes, glazen of bestek van iemand die besmet is met herpes;
  • Via kleding of handdoeken van iemand die besmet is met genitale wratten of schaamluis;
  • Het dicht tegen iemand aan liggen bij schaamluis.

De bovenstaande manieren zijn niet de meest voorkomende, maar zijn zeker manieren van het overdragen van een SOA. Denk je besmet te zijn? Bijvoorbeeld doordat je klachten hebt: doe dan een test!

De verschillende testen

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden als het op testen aankomt. De bekendste drie voorbeelden zijn: de huisarts, de GGD en de zelftest. Bij de eerste twee maak je een afspraak en ga je langs. De test wordt dan gedaan bij de huisarts of de GGD, met een verpleger of arts. Bij de laatste vorm, de SOA zelftest, kun je de test volledig zelf afnemen. Dit gebeurt helemaal anoniem. Je bestelt een zelftest en ontvangt een monsterafnemer met een retourenvelop. Het monster neem je af in maximaal 10 minuten met de handige gebruiksaanwijzing. Daarna stuur je het monster terug met de retourenvelop, naar het laboratorium. Jouw testuitslag volgt binnen enkele dagen. Volledig betrouwbaar, snel en veilig.

Fabels over SOA’s

Er gaan nog steeds veel fabeltjes over SOA’s rond. Zo ook hoe je er een overdraagt. Hierboven hebben we uiteengezet hoe SOA’s over het algemeen worden overgedragen, met als koploper: onveilige seks. Oftewel: seks zonder condoom of beflapje.

Een geslachtsziekte is dus niet over te dragen door te hoesten of niezen, iemand een te hand geven, iemand te knuffelen met kleren aan, een insectenbeet of in een zwembad of sauna. Ondanks dat sommige mensen dat nog steeds zullen beweren hoef je je hier geen zorgen over te maken. Kortom, voorkom misverstanden en navigeer naar https://soazelftester.nl/