Normal_pexels-tom-koch-7195398

Zelfstandigheid is een groot goed voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Autorijden is er vaak niet meer bij, maar gelukkig zijn er tegenwoordig tal van oplossingen die ervoor zorgen dat u in een scootmobiel of rolstoel gemakkelijk kunt meereizen.

 

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat het voor mensen met een beperking moeilijker is om winkels, cafés en verenigingen te bezoeken dan voor mensen zonder beperking. Mensen met een beperking die zich actief inzetten voor toegankelijkheid, voelen zich vaak niet gehoord. Om het leven volledig naar eigen wens te kunnen inrichten hebben mensen met een lichamelijke beperking extra hulpmiddelen, aanpassingen en/of financiële middelen nodig. Des te belangrijker dus om de plekken die wel toegankelijk zijn met een aangepaste auto goed te kunnen bezoeken.

Aangepaste auto

Met de auto naar het werk kunnen, een dagje naar familie of op vakantie, dat is niet voor iedereen met een mobiliteitsbeperking een gegeven. En ook het openbaar vervoer kan voor mensen met een beperking zorgen opleveren, omdat niet alle plekken even toegankelijk zijn. Door simpele aanpassingen te doen aan uw auto, kunt u alsnog veilig en comfortabel op weg. Dat kan bijvoorbeeld door de auto te voorzien van aanpassingen als instapbeugels, handbedrijfsremmen, kofferbakliften, aangepaste besturing of extra rembekrachtiging. Ook kleine aanpassingen aan de stoel kunnen het leven soms vergemakkelijken.

Oprijplaten scootmobiel

Wie een scootmobiel gebruikt, kan daar goed kleine afstanden mee afleggen. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen of een wandeling. Een scootmobiel is echter niet geschikt voor het maken van lange afstanden. Daar is soms een aangepaste auto voor nodig. Hiervoor kunt u een auto huren of uw eigen aangepaste auto gebruiken. Heeft u een busje of een personenauto met verlaagde bodem, dan kunt u oprijplaten voor een scootmobiel daarop laten plaatsen. Oprijplaten maken het nog makkelijker om op reis te gaan. De oprijplaten zijn gemaakt van aluminium en daardoor niet alleen stevig, maar ook licht en gemakkelijk verplaatsbaar. Ook zijn ze opvouwbaar waardoor de er in de auto ruimte kan worden bespaard.

Aangepaste auto leasen

Als u geen auto heeft en denkt dat u zich dat niet kunt veroorloven, zijn er tóch een tal van mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld denken aan het private leasen van een auto of bus die is voorzien van de benodigde autoaanpassingen, zoals een oprijplaat. Mogelijk komt u zelfs in aanmerking voor een vergoeding vanuit het UWV of uw persoonsgebonden budget.