Normal_jc-kli

Bruxisme, ook wel tandenknarsen of -klemmen genoemd, is bij veel mensen een voortdurend probleem. Het treedt vaak ’s nachts op tijdens het slapen. Dit gebeurt bijna altijd onbewust. Het klemmen van de kaak gebeurt ook in veel gevallen overdag. In dit artikel leggen we de oorzaken, symptomen en ook behandelingen uit.

 

Tandenknarsen wat is het?

Tandenknarsen is te omschrijven als het gewelddadig over elkaar heen schuiven van de tanden en kiezen. Het is te herkennen aan een luid, knarsend geluid. Knarsen kan bij alle leeftijdsgroepen voorkomen. Wel is het over het algemeen zo dat klachten toenemen met leeftijd.

Er zijn veel mensen die een mildere vorm van tandenknarsen hebben. Zolang deze mensen geen klachten ondervinden is er in principe geen speciale behandeling voor nodig. Echter, in ernstige gevallen kan het wel serieuze gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot afgebroken tanden, hevige tandslijtage en glazuurafbrokkeling.

Symptomen

Er zijn meerdere symptomen die bruxisme kunnen aanduiden. Mensen die hier last vast hebben over het algemeen de volgende klachten:

  • Slapeloosheid
  • Chronische pijn in de kaakspieren of kaakgewricht
  • Hoofdpijn
  • Gevoelige of pijnlijke tanden
  • Verandering van het aangezicht
  • Deels afgesleten voor- en hoektanden

Het is verstandig om bij de eerste symptomen een bezoek te brengen aan de tandarts. Die kan controleren of er daadwerkelijk tekens zijn van bruxisme.

Oorzaken

Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn meestal niet te binden aan één specifieke oorzaak. Bij sommigen wordt het veroorzaakt door scheefstaande of gebroken tanden. Als tanden niet goed op elkaar passen kan dit namelijk leiden tot mechanische problemen met het gebit.

Knarsen kan ook ontstaan door stress of angst. Knarsen uit zich in dit geval als een voortdurend gedragspatroon. Het gebruik van alcohol, drugs en sigaretten kan het knarsen ook versterken.

Hiernaast kan bruxisme in sommige gevallen een neveneffect zijn van een neurologische aandoening, zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington. Het is namelijk mogelijk dat het centrale zenuwstelsel invloed heeft op de kauw- en kaakspieren tijdens de nacht. Tenslotte kan het tandenknarsen erfelijk zijn.

Hoe kan bruxisme behandeld worden?

Bruxisme is gelukkig te verhelpen. Er zijn verschillende behandelingen die het probleem kunnen oplossen. Komt het knarsen door tanden die scheef staan? Dan is het probleem relatief eenvoudig op te lossen met een beugel of kroon. Ook is een knarsbitje aan te raden. Dit bitje kun je ’s nachts in doen om verdere schade te voorkomen.

Is stress de achterliggende oorzaak? Dit zou dan bij de bron moeten worden aangepakt. Het is belangrijk om voor het slapengaan volledig te ontspannen. Dit verkleint namelijk de kans op een verstoorde nachtrust. Bij kaakklemmingen die overdag plaatsvinden is gedragstherapie vaak effectief. Dit helpt namelijk het onprettig gedragspatroon te doorbreken.

Een ander zeer effectieve behandeling is botox tegen tandenknarsen. Botox kan het probleem al binnen enkele weken verhelpen. De resultaten van deze behandeling zijn:

  • Minder vermoeide kauwspieren;
  • Een zachter aangezicht;
  • Verdere schade aan de tanden wordt voorkomen;
  • Geen pijnlijke tanden meer.

Één botox behandeling is echter geen permanente oplossing. Over het algemeen houden de resultaten 4 tot 6 maanden aan.

Het beste medicijn is preventie

Tandenknarsen is en blijft een vervelende aandoening. Hoewel er veel behandelingen en oplossingen voor zijn kan het toch voor veel onrust en pijn zorgen. Daarom is het belangrijk om ernstige vormen van bruxisme te voorkomen. We raden aan om bij de eerste symptomen direct naar de huis- of tandarts te gaan ter controle.

Wij hopen je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd. Echter om een echt goed medisch advies te krijgen is het altijd verstandig een expert te vragen. Daarom raden wij je te allen tijde aan om te vragen naar de opinie van de huis- of tandarts.