Normal_matras

Gefeliciteerd! Je wordt papa of mama. Natuurlijk ben je al druk bezig met het vinden van de juiste spullen om jouw lieve kindje de beste start te geven. Eén van die producten is natuurlijk een matras, je kindje gaat daar immers erg veel tijd op doorbrengen. In dit artikel geven we je daarom wat tips voor het vinden van een goed babymatras.

Een goede ventilatie

Een goed babymatras beschikt over een goede ventilatie. Een baby kan namelijk de lichaamstemperatuur nog niet goed zelf regelen, waardoor het kindje snel te warm wordt als het matras niet goed ventileert. Dat kan erg gevaarlijk zijn voor een baby en kan zelfs een oorzaak voor wiegendood zijn. Het is dus erg belangrijk dat je een matras koopt voor je baby dat goed ventileert, zoals een baby matras.

Gebruik geen matrasbeschermer

De Consumentenbond heeft in 2019 zo’n 15 matrasbeschermers voor babymatrassen getest op ventilatie. Veel matrasbeschermers claimen namelijk waterdicht te zijn, zodat ze geen viezigheden doorlaten, maar wel luchtdoorlatend te zijn. Uit het onderzoek bleek dat vrijwel geen enkele matrasbeschermer een goede ventilatie had. Gevaarlijk, want hierdoor kan de baby dus erg snel oververhit raken.

Kies het juiste materiaal

Natuurlijk is ook materiaal erg belangrijk voor een babymatras, je wilt immers dat je kindje de juiste ondersteuning krijgt. Er zijn verschillende materialen voor een babymatras, vaak worden ongeveer dezelfde materialen als voor een matras voor volwassenen gebruikt. Bewezen is dat een matras van bijvoorbeeld koudschuim erg goed ventileert. Daarnaast vormt het matras naar je lichaam en zorgt het daarom voor een gelijke ondersteuning. Koudschuim kan dus een echte aanrader zijn voor je babymatras. Ook materialen zoals PE-schuim en traagschuim zijn aan te raden.

De juiste afmeting

Natuurlijk is het belangrijk dat je de juiste afmeting kiest voor het babymatras, zo voorkom je dat het matras niet in het ledikantje past. De standaard afmeting van een babybed is 60 x 120 cm. Goed om te weten dat je daar dus rekening mee moet houden. Heb je een wieg? Dan ligt het net wat anders, hiervoor wordt een matras namelijk vaak op maat gemaakt. Verder kun je ook kiezen voor een matras voor een meegroeibed, wat je dan kunt verstellen in afmetingen. Op die manier kan je kindje langer op hetzelfde matras blijven liggen en kun je ook het bed wat langer blijven gebruiken. Let er natuurlijk wel op dat het verstelbare matras ook goed blijft van kwaliteit.