Normal_afbeelding_artikel_nationalezorggids.nl

Vakanties zijn erg belangrijk voor de persoonlijke gezondheid. Een vakantie kan stress verminderen, de productiviteit verhogen en zelfs het lichaam sterken. Een kalmerende vakantie moet echter goed worden voorbereid om stress te voorkomen. Dit bestaat onder andere uit het vroegtijdige aanvragen van visa en andere reisdocumenten.

 

Werk- en prestatiedruk leiden vaak tot burn-out

Veel mensen ervaren stress in het alledaagse leven, vaak veroorzaakt door een hoge werkdruk of door de prestatiedruk op school en tijdens de studie. Een beetje stress is meestal niet gevaarlijk, maar als werknemers, studenten of scholieren langdurige stress ervaren, kan dit een burn-out veroorzaken. Wie onder een burn-out lijdt voelt zich mentaal en fysiek uitgeput en kan daardoor in het alledaagse leven niet meer presteren. Dit kan leiden tot maandenlang ziekteverzuim, depressies en angstaanvallen. In 2020 gaven 15,7 % van alle werknemers in Nederland aan, onder burn-out klachten te lijden. Dit betreft ruim 1,2 miljoen personen.

Vakanties kunnen stress helpen verminderen

Studies hebben aangetoond dat vakanties een grote bijdrage kunnen leveren aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen. Hierbij blijken ook korte vakanties en uitstapjes van enkele dagen al voordelen voor de gezondheid te bieden. Een studie in Japan heeft aangetoond dat korte vakanties van drie dagen de stressniveaus onder werknemers kon verlagen. Ook de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam van de vakantiegangers werd gereduceerd. Regelmatige vakanties blijken ook de waarschijnlijkheid op hartklachten te verminderen en de individuele tevredenheid te verhogen. Ook al is een uitstapje geen langdurige oplossing voor een hoge werkdruk, een vakantie kan helpen om de alledaagse stress even te vergeten en de geest te kalmeren.

Vakantiestress vermijden

Een vakantie is niet altijd ontspannend, maar kan zelf ook voor behoorlijke stress zorgen. Denk bijvoorbeeld aan gemiste treinen, lange files of ontbrekende documenten. Een goede voorbereiding is de sleutel tot een fijne en ontspannende vakantie. Dit begint met de keuze van het reisdoel en de geplande activiteiten. Sommigen houden van vakanties op het strand, bijvoorbeeld in Egypte of Vietnam. Anderen willen hun vrije tijd liever met outdooractiviteiten vullen, zoals wandelingen in de nationale parken van Amerika of Canada. Let er goed op welke reisdocumenten nodig zijn. Voor reizen naar de genoemde landen is bijvoorbeeld een visum of een elektronische reisvergunning nodig. Het visum Vietnam kan eenvoudig online worden aangevraagd. Bij reizen naar andere landen moet het visum mogelijk bij de ambassade worden aangevraagd. Verder moeten alle overige reisdocumenten, zoals de paspoorten en mogelijke verzekeringen vroegtijdig worden geregeld.

Stress tijdens de reis verminderen: visum online aanvragen

Tegenwoordig is het vaak mogelijk om een visum online aan te vragen. In dat geval hoeven reizigers niet naar de ambassade te gaan om een fysiek visum in hun paspoort te laten plakken, maar kunnen ze de hele visumaanvraag via een online-aanvraagformulier voltooien. Wie bijvoorbeeld een ontspannende vakantie in Vietnam wil doorbrengen, kan eenvoudig vooraf het e-visum Vietnam aanvragen. Door zich vooraf goed over het visum voor Vietnam of het gekozen reisdoel te informeren, kan vakantiestress worden verminderd.