Normal_3170

Iedereen weet dat we dagelijks fruit en groenten moeten eten om onze nodige hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen. Daarnaast kun je de vitaminen aanvullen door vitaminepillen te slikken. Maar, waarom zijn vitaminen zo belangrijk en welke mogen we dan echt niet missen? Hieronder praten we je bij over allerlei vitaminen en het belang ervan.

Vitaminen: wat zijn het?

Vitaminen zijn voedingsstoffen die we in ons eten en drinken kunnen vinden. We hebben maar een heel klein beetje vitaminen nodig, maar helaas maakt ons lichaam van zichzelf onvoldoende vitaminen aan. Het is dus belangrijk om deze vitaminen aan te vullen door zelf voedzame producten en gezonde dranken te drinken. 

Waarom zijn vitaminen dan zo belangrijk?

Vitaminen zijn misschien wel belangrijker dan je denkt. Het lichaam moet namelijk vitaminen binnenkrijgen om normaal te kunnen functioneren, te kunnen herstellen en goed te kunnen groeien. Zo kunnen vitaminen bijdragen aan een betere weerstand, gezondere botten en zenuwen en om ons energie te kunnen geven. Ook voorkomen vitaminen bepaalde lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en een slechte weerstand. Het is dus wel van degelijk belang dat we ervoor zorgen dat we dagelijks onze portie vitaminen binnenkrijgen.

Welke vitaminen bestaan er?

In totaal kennen we twee groepen vitaminen. De ene groep vitaminen wordt opgelost in water, de andere groep vitaminen in vet. De vitaminen die worden opgelost in water zijn vitamine B en C. Deze vitaminen kun je onder ander terugvinden in groente, fruit en melk. De vitaminen die worden opgelost in vet zijn vitamine A, D, E en K. Je kunt ze dan ook terugvinden in vlees, vette vis, boter maar ook in melk. Vitaminen van vet kunnen we opslaan, vitaminen van water niet. Het is daarom belangrijk om regelmatig vitaminen van water tot ons te nemen.

Welke vitaminen mogen we niet vergeten?

Het is dus van groot belang om dagelijks jouw hoeveelheid vitaminen op peil te houden. Maar, welke vitaminen zijn dan eigenlijk zo belangrijk? Hieronder sommen we er een aantal voor je op.

1. Vitamine B12

We noemden net even dat er twee verschillende soorten groepen vitaminen zijn: vetoplosbaar en wateroplosbaar. We benoemden dat vitamine B wateroplosbaar is én dus moeten worden aangevuld in het lichaam. Maar vitamine B12 is een aparte. Deze bevindt zich namelijk al wel in het lichaam. Toch kan er in het lichaam een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Dit ontstaat niet zomaar, vaak gaan hier wel enkele maanden of zelfs jaren overheen. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen te produceren, die vervolgens het zuurstof in het lichaam regelen en je dus energie geven. 

Een tekort aan vitamine B12 kun je dan ook herkennen aan weinig energie, een verminderde weerstand en ook zelfs pijnlijke zenuwen. Vitamine B12 zit in alle dierlijke producten. Wanneer je geen dierlijke producten eet, wordt het aangeraden om vitamine B12-pillen te slikken. Om erachter te komen welke B12-vitamine jij nodig hebt, kun je de vitaminetest doen.

2. Vitamine D

Genieten van de zon én tegelijkertijd wat vitamine D opdoen: heerlijk! Wanneer de zonnestralen op onze huid komen zal ons lichaam vanzelf vitamine D aanmaken. Vitamine D zorgt ervoor dat ons immuunsysteem beter wordt en dat onze botten sterker worden. Maar naast dat zon vitamine D doet aanmaken, kun je vitamine D ook terugvinden in etenswaren. Zo zit vitamine D onder andere in vette vis, champignons en boter.

3. Vitamine B6

We benoemden net al even het vitamine B12, maar naast B12 bestaan er nog veel meer vitaminen die onder de B-groep vallen. Zo heb je ook nog vitamine B6. Dit vitamine zorgt ervoor dat onze stofwisseling en het zenuwstelsel goed kunnen functioneren. Je kunt vitamine B6 terugvinden in onder andere vlees, eieren, brood en aardappen. Maar let op: een teveel aan vitamine B6 kan gevaarlijk zijn.

4. Vitamine A

Voor een goede weerstand, een gezonde huid en goede ogen is het belangrijk om je vitamine A-inname op peil te houden. Vitamine A zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees en eieren maar ook vooral in leverproducten. Toch kan een teveel aan Vitamine A gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen of wanneer je zwanger bent. Het is daarom belangrijk om in dat geval leverproducten te laten staan.

5. Vitamine C

Een van de belangrijkste vitaminen is vitamine C. Deze mag dan ook zeker niet ontbreken in jouw vitamine-inname, aangezien het op meerdere vlakken jouw lichaam kan verbeteren. Zo zal vitamine C ervoor zorgen dat je weerstand beter wordt, de huid er gezonder uit gaat zien, sterkere botten krijgt, de zenuwen goed kunnen werken en dat ijzer goed kan worden opgenomen. Vitamine C is een wateroplosbaar vitamine: het is dus belangrijk dat je dit vitamine regelmatig aanvult door fruit, groente en aardappels te eten. Wanneer je te veel vitamine C binnenkrijgt, zullen de overtollige vitaminen via de urine het lichaam verlaten. Dit komt omdat het een wateroplosbaar vitamine is.