Normal_pexels-anna-shvets-3987224

Ruud Timmerman is apotheker in Heerde, waar hij al 25 jaar met veel enthousiasme en passie als zelfstandig apotheker werkt. Met een aantal andere gezondheidswerkers huurde hij ruimte in een gezondheidscentrum van een woningbouwvereniging. Uiteindelijk kwam de gedachte bij hem op: waarom kopen we het gebouw niet zelf? Maar een hypotheek als apotheker regelen is niet altijd even makkelijk. Nu is hij voor een derde eigenaar, samen met een huisarts en een fysiotherapeut, dankzij financiering door Van Lanschot Healthcare.

Hoe verliep het proces van huren naar kopen?

Begin juni hebben we onze handtekening gezet en nu zijn we officieel eigenaar - we hebben alle drie een gelijk aandeel. Het proces begon bijna anderhalf jaar geleden toen we het voorzichtig voorstelden aan onze huisbazen, de woningbouwvereniging. Dit gezondheidscentrum huisvest vijf huisartsen, twee fysiotherapeuten en mijn apotheek. Het is in 2006 gebouwd in het kader van de uitbreiding van de gezondheidszorg in de buurt. Omdat we er al werkten kenden we het pand goed, dat was een voordeel. We hebben nu plannen om te verduurzamen en op termijn misschien ook uitbreiden. Er komen zonnepanelen, ledverlichting, maar ook laadpalen voor elektrische auto’s.’

 

Welke uitdaging liep je tegenaan? 

Wanneer u samen met anderen een woning koopt, zijn er veel details die geregeld moeten worden. Iedereen heeft zijn eigen belangen, dus het is belangrijk om goede afspraken te maken. In de oprichtingspapieren voor ons gezondheidscentrum hebben we alles vastgelegd, van gelijke stemrechten tot wat er zou gebeuren als een van ons eruit wilde stappen. We hebben ook een belastingdeskundige om advies gevraagd, wat een aanrader is - vooral als je met verschillende mensen en disciplines gaat samenwerken.

 

Heb je hulp gezocht?

We hebben met meerdere banken gesproken voordat we voor Van Lanschot kozen voor onze hypotheekaanvraag. Wat wij waardeerden aan Van Lanschot was hoe snel zij zich konden aanpassen aan onze tijdlijn; aangezien wij haast hadden, werd hun snelheid zeer gewaardeerd. De belangrijkste voorwaarde die de bank stelde was dat alles tussen ons goed geregeld moest zijn - en dat was gelukkig ook zo. We gingen naar hun kantoor in Zeist en Louk Jongmans, die de sector zeer goed kent, hielp ons door het proces heen voordat hij ons alles liet ondertekenen - al met al was het een prettige ervaring.

 

Waarom deze keuze?

Uiteindelijk wil ik kunnen slapen zonder me zorgen te hoeven maken over geld of investeringen. Het is van cruciaal belang dat ik in mijn vakgebied kan blijven werken zonder veel tijd te besteden aan zaken die ik minder goed begrijp. Het is dus geruststellend te weten dat dit gezondheidscentrum wordt gerund door betrouwbare mensen - onze toekomst hangt ervan af. We hopen nog minstens tien jaar door te kunnen gaan, maar wie weet wat er daarna nog kan gebeuren?

 

Wat is je advies naar andere medisch ondernemers? 

Als u huurt en het huis bevalt u, kijk dan of u het in plaats daarvan kunt kopen. Op die manier bent u minder afhankelijk en kunt u veel beter lange-termijn plannen maken. Er zijn veel geprefabriceerde vragenlijsten die van pas komen als u met anderen samenwerkt; zoek er een die het beste bij uw behoeften past. Van Lanschot was een grote hulp voor ons op dit gebied. Het is echter van cruciaal belang dat je precies weet wat je wilt voordat je verder gaat, zodat iedereen vanaf het begin op één lijn zit.