Normal_pexels-matilda-wormwood-4099467

Het is van belang dat elke plek in de zorg zo schoon mogelijk is. Zeker met oog op gemakkelijk overdraagbare infecties, zoals het coronavirus of een griep, is het van levensbelang dat de zorginstelling een schone en veilige omgeving is voor alle patiënten, medewerkers en bezoekers. Er komt ook verrassend veel kijken bij de schoonmaak in de zorg: welke speciale materialen en middelen worden gebruikt? Moet je er speciale vaardigheden voor hebben vanwege de kwetsbare locatie, of is het vergelijkbaar met een normale schoonmaak bijbaan?

Niet te missen uit het zorgbeeld

Schoonmaak in de zorg is onmisbaar. De hygiëne van een zorginstelling draagt bij aan veel verschillende, belangrijke factoren. De gezondheid van de patiënten en bewoners van een zorginstelling staan hierbij neutraal: de schone omgeving draagt een steentje bij aan het herstel van de patiënten en zorgt er ook voor dat zij zonder risico’s in een zorginstelling kunnen blijven voor zolang dat nodig is.

Niet alleen is het voor patiënten heel belangrijk om zich in een hygiënische omgeving te begeven, maar is er ook veel baat bij vanuit de medewerkers in de zorg. Dag en nacht staan zij klaar om mensen te helpen en bij te staan in hun herstel. Om de motivatie en de gezondheid van de medewerkers op peil te houden, is een schone werkomgeving dus ook ontzettend belangrijk. 

Speciale materialen en middelen

Het schoonmaken van grote zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen vergt wel meer middelen dan een neutrale reiniger. De schoonmaak in de zorg gebeurt met desinfecterende middelen en materialen zoals microvezel doeken. Door het gebruik van microvezel worden alle kleinste vuil delen en stoffen opgezogen in de doek en zorgt voor een veel schoner resultaat in vergelijking tot andere schoonmaakdoeken. Ook is het gebruik van microvezel vele malen beter voor het milieu, omdat het gebruik van chemische reinigingsmiddelen beperkt wordt tot alleen het nodige aantal.

 

Kwaliteitsgarantie, efficiëntie en resultaatgerichtheid

Schoonmaak in de zorg is bijna niet te vergelijken met het schoonmaken van een kantoorpand, een retailpand of een openbare ruimte. Voor de schoonmaak in zorginstellingen komt er een stuk meer bij kijken wat betreft kwaliteitswerk en efficiëntie: de mate van verantwoordelijkheid ligt hoger dan bij een andere schoonmaakbaan en precisie is vereist bij het op peil houden van de hygiëne in de zorg. Ook is de mindset wellicht niet te vergelijken: om een zorginstelling zo spik en span mogelijk te krijgen, wordt het belangrijke werk gedaan met de doelstellingen van de zorginstelling in gedachten te houden.

 

Nauwkeurigheid staat centraal

Zoals eerder benoemd is het schoonmaken van een zorginstelling zeer belangrijk met oog op het herstel van patiënten. De nauwkeurigheid in de schoonmaak is hierbij een sterke factor, waarbij het team ervoor zorgt dat geen enkele plek wordt overgeslagen tijdens de schoonmaak. Elke hoek wordt meegenomen en gedesinfecteerd zoals de richtlijnen van de zorginstelling dit aangeven en kwaliteitsnormen worden door alle schoonmaakmedewerkers tot in de puntjes uitgewerkt. Op deze manier is de zorginstelling de schoonste, fijnste plek voor herstel en hard werk!